Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące podjęcia decyzji reklamacyjnej nr 237995/2026.
Pytanie czy w tej sytuacji powinienem uznać reklamację czy ją odrzucić? Reklamacja zakończyła się na etapie wstrzymania wypłaty z Allegro Protect dla klientki, bo nie odsyła towaru. Termin rozpatrzenia reklamacji zbliża się do końca - pozostały 3 dni.
Otrzymałem dziś powiadomienie z Allegro z informacją, że mam jeszcze 3 dni na podjęcie decyzji. Proszę o potwierdzenie, czy jeśli nie zaznaczę żadnej decyzji, zostanie to automatycznie uznane jako reklamacja zasadna (czyli jej uznanie).
Proszę o sprawdzenie tej reklamacji, ponieważ mam wątpliwości, czy muszę coś zaznaczać, czy też brak reakcji będzie równoznaczny z uznaniem reklamacji.
@HYDROREN Decyzję w sprawie przyjęcia lub odrzucenia reklamacji musisz podjąć samodzielnie, nie przekraczając terminu. O swojej decyzji poinformuj klientkę.
@HYDROREN uważaj co i jak robisz, bo system reklamacji allegro może cię wpuścić w przysłowiowe maliny
nie czekaj do ostatniego dnia - bo często allegro oszukuje w tych terminach - było o tym tutaj na forum
zauważ, żę allegro oczekuje od ciebie jakiś nie popartych przepisami zgód gdy deklarujesz np: brak potrzeby odesłania towaru
To moja pierwsza taka reklamacja gdzie klient prowadził coraz większą na mnie eskalację. Powinienem od razu odrzucić tą reklamacje a nie czekać do końca a w zasadzie to czekałem na zwrot produktu którego klientka nie chce oddać ale jeszzce nie miałem sytuacji by ktoś się doczepił o sam opis i nie chiał zwrócić towaru. Prowadzę tutaj sprzedaż dopiero rok więc z każdą nową sytuacją nabieram doświadczenia. Sprzedaż na allegro prowadze tylko dodatkowo bo mam własne usługi i towaruje sie gdy mam na to chęci i czas więc bardzo rzadko bo głownie zajmuje sie świadzceniem usług. Widzę że tu kupujący mają więcej praw jak sprzedający, tak mam nerwy rozszarpane przez tą kobietę, mam jej już dość.
@HYDROREN musiałbyś powiedzieć coś więcej na temat samej reklamacji. Jaki jest powód zgłoszenia, jaką niezgodność dokładnie zgłasza klient, której oferty dotyczy zgłoszenie i chyba jak wygląda jej przebieg... Czy klient zgłosił reklamację, poprosiłeś o odesłanie a klient nie odsyła?
podała niezgodnosc opisu, ale opis jest zgodny, to jej nadintepretacja po prostu by wyłudzić moim zdaniem 30% wartości zakupionego towaru, za dużo by pisać.... klientka nie odsyła towaru, przetrzymuje mi kuwete ponad 2 tygodnie chyba już i zgłaszała mnie 2 x do protecta , allegro wstrzymuje protecta bo nie odsyła towaru, ciężka pacjentka. A jak jej odpisuje standardową regułkę że pełny zwrot po odesłaniu towaru to ciągle sobie paragrafy wypisywała i pisała o wadzie, o naprawie lub wymiane ale nie chodzi o wade fizyczna, ona sobie nadintepretuje wszystkie paragrafy i przepisy tak jak ona to rozumie by było na jej korzyść, doradcy Allegro jej pisali już bo ciągle woła o pomoc no to ta też swoje i kolejny paragraf wyciąga, straszy rzecznikiem praw konsumenta xd, potem izbą handlową xd potem mi pisze ze to klient rozpatruje reklamacje, doradcy allegro jej odpisują ze to sprzedawca rozpatruje reklamacje a ta swoje i paragraf i prosi doradce o pomoc i tak w kóło i przetrzymuje mi kuwete, do reklamacji zostało juz prawie niecałe 3 dni.... wypisła mi ekstra komentarz że jej nie odpisuje i oczywiscie paragraf w komenatrzu tez musi byc bo ona ma na mnie każdy paragraf.... i powiem Ci że szkoda gadac. Mam już dosyć, bo już decyzje reklamacyjna podjałem, Doradca Allegro tez juz sie udzielił, ona ma odesłac kuwete ale nie ma zamiaru i ciągle żada 30%, za co? praktycznie za opis która sobie sama nadintepretowała i jest zgodny z opisem producenta , sama juz nie wie co pisze.... mam jej dość.
Jeśli kupujący tak często sypie paragrafami, to szczerze podejrzewałbym, że pomaga jej w tym Chat GPT, który tworzy wiadomości na potrzeby kupującej, zgodne z przedstawioną tezą... Stąd też te rozbieżności. A i Chat GPT często miesza paragrafy.
Podstawowe pytania w tej sytuacji.
1. Jak wygląda treść zgłoszenia reklamacyjnego
2. Dokładne wskazanie roszczenia kupującej
Obie te informacje masz na samej górze reklamacji
3. Numer oferty
4. Czy poprosiłeś o odesłanie przez kupującą czy też przesłałeś etykietę lub zamówiłeś kuriera?
i w sumie ciekawe... jeszcze przed decyzją reklamacyjną dostała link do wniosku o AOK? I AOK odrzuca wniosek z powodu "nieodesłania reklamowanego produktu przez klienta"? Nowe...