anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie dot. zwrotu

Candi4
#9 Pomysłodawca

Klient kupił u mnie kosz 3-komorowy, ale wysłałam mu 4-komorowy, bo pomyliłam liczbę komór przy wystawianiu oferty – sądziłam, że mam 3-komorowy, a miałam 4.

Klient zażądał wymiany na właściwy produkt. Ja przyznałam się do błędu, ale poinformowałam, że nie mam fizycznie kosza 3-komorowego, więc nie mogę go wysłać. Zaproponowałam zwrot przez Allegro (bez kosztów dla klienta).

Klient nadał paczkę pisząc że kosz przesyłki 19,99 zł i poinformował, że zostanie odebrana następnego dnia (w sensie że kurier jutro od niego odbierze).

Myślałam że nadał samodzielnie poza allegro bo wyjaśniłam mu, że zwrot powinien być zrobiony przez system Allegro (z kodem odbioru, za darmo, że nie płaci nic za zwracany produkt), a on wygenerował niepotrzebne koszty. Poprosiłam o anulowanie jego zlecenia i zrobienie zwrotu poprawnie przez Allegro.
Klient odpowiedział, że zrobił przez Allegro i Allegro przysłało kuriera DPD, który odbierze paczkę. Moje pytanie, skąd klient naliczył te 19,99? Jak kupił Allegro Kurier DPD smartem za 0 zł. Jeśli wysłal przez allegro bo jeszzce nie mam numeru śledzenia zwrotnej paczki to zwracam mu tyle ile wplacil? o co chodzi z tym 19,99? Nie rozumiem. Czy zwracasz mu te 19,99 zł? No chyba Nie? Jeśli zwrócił przez system Allegro Smart!, nie wygenerował żadnej opłaty. W momencie gdy otrzymam paczkę i potwierdzę zwrot w systemie, zwracam mu tylko kwotę, którą zapłacił za produkt (cenę kosza)? Czy klient gdzies przeczytał ze tyle wysyłka i myslał ze ma tyle do zapłaty? Nie chce juz do niego pisac i pytac że za zwrócony produkt nic nie placil?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Candi4 to reklamacja. Jeżeli kupujący poniósł koszty odesłania przy uznanej reklamacji powinnienes mu je zwrócić.

oznacz moderatorów

Candi4
#9 Pomysłodawca

To nie jest reklamacja tylko zwrot z mojej pomyłki. Klient nie poniósł kosztów odesłania – zrobił zwrot przez Allegro kurierem dpd. I nie wiem na jaką kwote teraz zrobic zwrot jak otrzymam zwrócony towar i albo 19,99 zł to tylko wartość przesyłki w systemie, albo faktyczna opłata, bo przy zwrotach klient  inpostem ma za 0zł, z kurierem dpd 19,99 i jeszcze jest wysylka własna. No nic moze jak jutro kurier odbierze paczke od klienta to bedzie mi sie to jakos wyswietlac jaka kwota do zwrotu bedzie, bo teraz juz sama nie wiem.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Candi4 Rozumiem, że chodzi o zamówienie nr da12fb01-4d77-11f1-8a79-99e0ab541049. Klient zgłosił zwrot z powodu niezgodności towaru z umową i odesłał paczkę korzystając z udostępnionych przez nas opcji. Wybrał metodę Kurier DPD i opłacił koszy wysyłki: 19,99 zł.

Otrzymany towar był niezgodny z zawartą umową, więc była to reklamacja.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Candi4
#9 Pomysłodawca

Ok, dziękuję .

oznacz moderatorów

Candi4
#9 Pomysłodawca

Witam ponownie, zwrot zrobiłam klientowi ale jak mam zrobić jeszcze zwrot na kwote 19,99 zł za koszty odesłania paczki kurierem dpd? Przy robieniu zwrotu nie dało się edytować kwoty. To jak mam to zrobić?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Koszt jest pewnie stąd, że w Allegro nie ma darmowych zwrotów kurierem. Paczki dostarczone kurierem za darmo zwraca sie w punktach. On chciał zwrócić tak jak odebrał, a to pewnie była tylko opcja płatna i ją pokrył. Wina była Twoja, ja bym wzięła to na klatę, bo niby dlaczego z Twojej winy miał zasuwać i szukać punktów nadania...

Candi4
#9 Pomysłodawca

No tak dlatego pytam jak z tym zwrotem. To teraz już wszystko jasne czyli opłacił , o to mi właśnie chodziło. Pewnie że moja wina, przecież o tym napisałam, że pomyliłam się przy wystawianiu, czasami zdarzy się coś przeoczyć, nie myli się tylko ten kto nic nie robi ,jak mówią...

oznacz moderatorów

Candi4
#9 Pomysłodawca

Witam ponownie, zwrot zrobiłam klientowi ale jak mam zrobić jeszcze zwrot na kwote 19,99 zł za koszty odesłania paczki kurierem dpd? Przy robieniu zwrotu nie dało się edytować kwoty. To jak mam to zrobić?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Candi4 

Zwrot klientowi możesz zrobić poza Allegro.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów