Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
mam rozpocząć sprzedaż na allegro, chciałbym się jednak dopytać jak wy lub wasi pracownicy zajmują się pakowaniem paczek. Tzn., czy każdą paczkę ważycie i mierzycie wysokość, szerokość, długość czy macie jakieś standardy/automatyzacje i domyślnie zaznaczacie gabaryt ABC dla zamówień, lub dla kuriera maksymalne rozmiary czy każdą paczkę do kuriera mierzycie i ważycie.
Jak to u was przebiega, tzn. Pani Kasia tworzy wz, magazyn pakuje, mierzy i waży a potem mówi Pani Kasi jaki to gabaryt i waga dla kuriera lub paczkomatu. Pani Kasia drukuje etykietę i magazyn nakleja na paczkę.
Pytam, bo chce sie dowiedzieć przed rozpoczęciem krok po kroku jak to wygląda.
Znając asortyment osoba tworząca wz już powinna wiedzieć jaki gabaryt. Jakbyśmy mieli mierzyć 600 paczek dziennie to miesiąca by zabrakło.
@w0jti1475 a ile płacisz za audyt i poprawę efektywności magazynowej i pakowania ?
Nie licz na za wiele na forum, bo kto rozsądny będzie szkolił konkurencję ? lepiej jak polegniesz więcej sprzedadzą inni 😄
@kostas11 W ofertach będę tworzył nowe produkty, bo nikt ich jeszcze nie ma na Allegro 😜
Więc, spokojnie możecie pomóc koledze w początkach sprzedaży😉
@w0jti1475 kamera i nagrywanie pakowania i przyjmowania zwrotów bo potem nie udowodnisz że ci odesłał nie twój towar lub zniszczony. Nagrania przechowujesz 1 rok i 1 dzień bo po tym czasie przedawnia się reklamacja u przewoźnika. Stan towaru na pakowaniu i przyjęciu zwrotu ma być widać etykiety też.
Parę luźnych rad:
-Rozmiar i waga pudełek jest zapisany w systemie albo na kartce przed komputerem z którego zamawiasz przesyłki.
-Często daję parę centymetrów więcej i 1 kg więcej w rozmiarach paczek, bo kurierzy lubią karę dorzucić za 300g różnicy.
-Drukarka etykiet i komputer na magazynie. (nie chciałbyś latać do biura by poprawki robić gdy etykieta się porwie lub okaże się błędna/nieczytelna)
-Naklejki typu "uwaga szkło, ostrożnie delikatne, sprawdź przesyłkę przy przewoźniku, góra" są bardzo ważne, bo niektórzy kurierzy i sortownicy potrafią czytać.
-Nigdy w pełni nie ufaj zautomatyzowanemu procesowi.
@AQUASYSTEMS "osoba tworząca wz powinna już wiedzieć jaki gabaryt" - na początku będzie to trudne ale z czasem na pewno nabierze się wprawy.
@Omeble -"Rozmiar i waga pudełek jest zapisany w systemie albo na kartce przed komputerem z którego zamawiasz przesyłki." jeżeli będą zamówienia które się często powtarzają to jak najbardziej tak, przy nietypowych zamówieniach, osoba wystawiająca wz będzie się musiała dopytać jaka waga i rozmiar.
Polecam mieć standardowe kilka rozmiarów paczek i używać wypełniacza.
Nie wysyłam przez boxy/paczkomaty, nie mogę z tym pomóc.
Osobiście staram się minimalizować ilość paczek jeżeli klient zamówił kilka produktów.
Nie mam pewności natomiast co do tej różnicy pieniężnej w paczkach...
@w0jti1475 Nie można zmienić gabarytu już po utworzeniu etykiety. Jak się nie zmieści to będzie dopłata za drugą paczkę, a jak zrobisz etykietę C na paczkę, która wejdzie do B to dopłata 4,09 zł za zbyt małą.
To nie Allegro źle policzy, tylko Ty źle ustawisz cenniki. Możesz zwrócić różnicę, albo zapakować do dwóch.