Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Witam. Mam podobnie i dostałem kod qr na maila z potwierdzeniem zapłaty od kupującego sylwek1426.
pozdrawiam
Co jeśli pobrałem kod QR?
Dzień dobry, również chciałabym zgłosić taką wiadomość, w załączniku przesyłam screen. Pozdrawiam Serdecznie Karolina
Dzień dobry
Ja też dostałam podobną wiadomość od owego pana..Przesyłam zrzut
Sprawdziłam wszystko i nie było żadnego powiadomienia o zakupie ani o wpłacie ... Niestety otworzyłam wiadomość od tego pana i pokazał mi się kod kreskowy
Ja dziś zrobiłam to samo, nie zeskanowałam kodu ,lecz otworzyłam do niego link. Czy nasze dane są bezpieczne?
@mika362 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Dla pewności przeskanuj proszę urządzenie programem antywirusowym i zmień najważniejsze hasła.
]
proszę zamknąc te konto odrazu poznałem że to scam
proszę zablokować te konto odrazu mi coś nie tak jak tylko zobczyłem
@Mateusz52532 Na zrzucie nie widać loginu osoby, od której otrzymałeś tę wiadomość.
Prośba o blokadę tego konta. Fałszywa informacja o kupnie wraz kodem QR dla sprzedawcy. Dziękuję
chciałem wiadomość dać na końcu wątku, ale brak tam przycisku, żeby dołączyć do dyskusji, więc pozwolę sobie wstawić tu.
Rzekomy kupujący wysłał mi wiadomość, że zakupił przedmiot. Nazwę podał z błędem, użytkownik ma 2 lata, nic nie kupił, nic nie sprzedał, żadnej oceny.
Wysłał za to taki link z telefonu:
Użytkownik to https://allegro.pl/uzytkownik/levelelectronica
Jest też drugi: zamowienie-58453, który pisze, że nie może zamówić przedmiotu, choć to przecież zupełnie możliwe.
Nie wyświetliło mi też żadnego komunikatu, żeby coś zostało kupione.
Witam,właśnie dziś przyszła mi wiadomość z pobraniem kodu QR dobrze że zaskoczyłem że to może być próba oszustwa .... Zaraz dodam nazwę tego co mi to wysłał pozdrawiam serdecznie
U mnie ten sam przypadek konto od 19 lat podobno... uzytkownik https://allegro.pl/uzytkownik/piotr461
@Lumarien dziękuje za zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
U mnie to samo (zgłosiłam już jako próbę wyłudzenia danych przy opcji wiadomości, ale wrzucam też tutaj).
@Izzy_Rider Konto tego klienta jest już zablokowane.
Dobry wieczor ,mam podobna wiadomosc od uzytkownika 101508256,w zalaczniku kod qr