Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@zbig-i500 Dziękuję. Zablokowaliśmy to konto.
Witam ja też dostałem zdjęcie z kodem QR aby otrzymać środki. Wiadomość była od client:67671570
Dobry wieczór, wystawiłam przedmiot, a nastepnie dostałam wiadomosć, że użytkownik
Jeżeli weszłaś w podany link, przechwycą twoje dane, hasła. Usuń podejrzane linki, zmień hasła, piny, monitoruj swoje konto bankowe. A jak zeskanowałaś tylko kod QR to spoko, Ale też wyżuć ze swojego urządzenia ten kod, tak dla bezpieczeństwa.
Witam
Również otrzymałam wiadomość z kodem.
Witam, mam taką samą sytuację, jesli możecie sprawdźcie to konto.
@beatawalentek Dzięki za zgłoszenie! Konto zostało zabezpieczone.
Dzień dobry.
U mnie też dzisiaj się to przytrafiło, już po zobaczeniu otrzymanego linka oraz sprawdzeniu poczty i platformy o potwierdzenie zakupu wiedziałem że coś tu śmierdzi...
@Client:114424742 Dzięki za zgłoszenie. Konto zostało zablokowane.
Dzien dobry .Dostałam wiadomość od mcwdom - QR kodem do autoryzacji .Czytając wpisy chodzi o wyłudzenie !!!
@foren777 tak, dobrze, że zachowałeś ostrożność. Dziękuję za twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Dostałem wiadomość od użytkownika: strzemyczek
Screen:
@Zachar_R To próba wyłudzenia danych, dziękuję za zgłoszenie. Konto zostało zabezpieczone
Witam, otrzymałam taką wiadomość na Allegro od użytkownika wiktor19-80:
Ma ona związek ze sprzedażą na Allegro lokalnie, dwie minuty wcześniej dokonano tam zakupu mojego przedmiotu, ale nie sfinalizowano płatności (Client:108908282):
Nie sądzę, że kupujący ma zamiar opłacić zakup.
@spilarz Dziękuję za zgłoszenie. Konto, z którego wysłano do Ciebie tę wiadomość, zostało już zabezpieczone.
Jeśli chodzi o sprzedaż, to kupujący opłaca swoje zamówienia — nie mam tutaj podstaw do podejrzeń, że coś jest nie tak. Na Allegro Lokalnie klienci mają 5 dni na opłacenie zakupów.
mcwdom - Czy możecie zablokować tego użytkownika, prawdopodobnie fałszywy "kupujący"
Mam to samo Client : 7 6 5 9 9 8 0 3
@jacekburaczek Konto jest już zablokowane.
sma-lenovothink (od takiej osoby otrzymałam wiadomość ,aby zeskanować kod QR to otrzymam środki
@Client:36678048 Dziękuję za sygnał. Zabezpieczyliśmy to konto.