Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:39986210 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto. Jeśli się nie zalogowałeś dalej i nie podałeś danych do logowania to nic się nie stało.
@bartek13_31 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Witam. Wystawiłem przedmiot na allegro lokalne. W krótkim czasie otrzymałem taka wiadomość
Obrazka nie widzimy. Jeśli prosi i podanie adresu mailowego lub zeskanowane kodu QR jest to oszustwo
Tak. Prosi o zeskanowanie obrazka w celu potwierdzenia wpłaty.
@LESZEK509990 To próba wyłudzenia danych, nie skanuj proszę tego kodu QR
OK. Dziękuję.
@LESZEK509990 oszustwo
Witam dostałam od kupującego kod QR że niby kupił odemnie sukienkę .Ale tam jest licytacja to na Allegro Lokalnie .To nowy sposób na oszustwo?
@Aga8386 @Daj link z tego qr, to zgłoszę do certu i googla że to phishing. Bo to zapewne oszustwo
Zgłoś na phishing@allegro.pl chyba tam się zgłaszało
@Aga8386 dziękuję za twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dziękuję na szczęście nie klikałam w żadne linki ,bo przecież nie można kupić przez kup teraz jak jest licytacja wystawiona.Jestem na Allegro od ponad 13 lat i pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.
Dzień dobry, otrzymałem taką samą wiadomość.
Proszę zablokować konto: karolb2000
@maractus8912 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dobry wieczor,
Sprzedaje kilka rzeczy na allegro lokalnie, niedawno wlaczylam opcje kup teraz i dzis dostalam ponizsza wiadomosc, podejrzewam, ze to spam/ proba wyludzenia danych, poniewaz nie mam nic w sekcji "zamowienia od kupujacych", ale chcialam potwierdzic, czy nie jestem przewrazliwiona.
Pod linkiem jest kod QR, ktorzy rzekomo ma sluzyc zakonczeniu transakcji.
Kod QR to próba oszustwa.
To oszustwo