Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:46164348 Dziękuję. Zablokowaliśmy to konto.
Nie wiem czy tak to powinno wyglądać ale ja mam ten sam problem. Ktoś z fałszywego konta niby zakupił u nie książkę ale tego nie zrobił bo transakcja widnieje jako nieudana.Ogłszenie zniknęło jako zakupione,wpływu na konto brak a prowizja od Allegro widnieje jako do opłacenia.Proszę o pomoc
@pingpong15 Zablokowaliśmy to konto. W sprawie zwrotu opłaty transakcyjnej napisz do nas proszę przez ten formularz.
Dziękuję za pomoc.
Witam. Dzisiaj przydarzyła mi się podobna sytuacja. Ktoś przesłał tekst w wiadomości upodabniający się do potwierdzenia z Allegro oraz screen z rzekomego wykonanego przelewu
@ciawarhater dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Dzień dobry,
Pierwszy raz sprzedaję coś na allegro lokalne i dostałem poniższą wiadomość z informacją, że zakup został opłacony i zdjęcie z kodem QR, które przekierowuje z informacją, że aby przelać środki należy zalogować się do banku. Po odczytaniu kodu QR nigdzie się nie logowałem. Czy tak powinno być, czy może to oszustwo? Przedmiot wciąż jest aktywny na allegro lokalne.
@Pajrox oszustwo na kod qr
Dziękuję za odpowiedź! Czy to należy, gdzieś jeszcze zgłosić i czy odczytanie kodu QR bez dalszych logowań grozi wykradnięciem jakichś danych?
@Pajrox jeśli nie logowałeś się na ich stronie i nie podałeś wrażliwych danych, to nic Ci nie grozi. Dziękuję za zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Bardzo dziękuję za pomoc!
Poniżej skopiowana treść
Dzień dobry. Dokonałem płatności za "Sukienka letnia z falbankami" przez Kup-Teraz
@Client:117920049 Dziękuję za zgłoszenie. Zabezpieczyliśmy konto tego klienta.
Witam. Wczoraj otrzymałem takie same wiadomosci z kodami QR do zeskanowania od 3 różnych uzytkownikow:
Client:120515969
CLient:120516000
Client:119761094
@kosti35 Zablokowaliśmy te konta. Dziękuję za zgłoszenie.
również otrzymałem dzisiaj taką wiadomość Client:122546151
@Gawronnek dziękuję za twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dzień dobry chciałem zgłosić próbę oszustwa od użytkownika nihgniot ponieważ widać że link jest podejrzany, oraz domena nie należy do allegro
@Pauolos710 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
uzytkownik Korsiak21 wyslal mi wiadomosc z linkiem i zdjeciem kodu qr przekierowojacego do strony gdzie musze sie zalogowac na konto banku aby odebrac pieniadze, to tak dziala ?