Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
U mnie to samo
@Kazik123 Bardzo dziękuję za zgłoszenie, zabezpieczymy to konto
I kolejna próba w ciągu 20 minut
@Kazik123 Dziękuję, zabezpieczymy to konto
Witam mam problem odnośnie kupującego na allegro lokalnie , najpierw kupił telefon w niedzielę nie opłacił zakupu , później na allegro dostałem wiadomość że zakup jest opłacony z tym kodem QR , nic z tym nie robiłem , teraz przypomniał sobie o mnie i chce pieniędzy ode mnie bo twierdzi że je wysłał a na allegro lokalnie dalej widnieje jako że czeka na opłacenie
Po wymianie zdań zrobił nagle przelew , zrobiłem odrazu zwrot nie mam czasu na tego typu osoby jeszcze z czymś takim się nie spotkałem na allegro lokalnie
@scorpion345 dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Co należy robić w takiej sytuacji i czy moje konto jest bezpieczne ? Czy moje dane typu numer konta lub telefonu wyświetlają się u kupującego ? I jak strzec się przed takim czymś na przyszłość ?
@scorpion345 przepraszam, pospieszyłam się. Przesłałeś dwa konta.
anunziata - to próba oszustwa, zablokowaliśmy to konto.
KICUCH - zapłacił za zamówienie z tym kontem jest wszystko okej. Tylko zrobiłeś już zwrot wpłaty.
Twoje konto jest bezpieczne, ponieważ nie wchodziłeś w link (to jeszcze nic złego) oraz nie podawałeś danych na formularzu do którego ten link prowadzi.
Po oczytaniu się na społeczności allegro , widzę że trzeba mocno uważać, ale widzę że regulamin allegro lokalnie uległ zmianie od 4 czerwca, czyli musiało być coś na rzeczy , dziękuję za poświęcony czas
@mnm87 Zabezpieczyliśmy to konto. Dziękuję za zgłoszenie.
Dostałem tego samego screena z kont:
https://allegro.pl/uzytkownik/Client%3A33281668
https://allegro.pl/uzytkownik/Client%3A122779084
@Varko @jakub-czekirda @agarudzka3 dziękuję Wam za zgłoszenia, już działamy w sprawie tych kont.
Co należy robić w takiej sytuacji i czy moje konto jest bezpieczne ? Czy moje dane typu numer konta lub telefonu wyświetlają się u kupującego ? I jak strzec się przed takim czymś na przyszłość ?
Proszę o zablokowanie konta.
Dzień dobry,
Dostałem dziś kod QR do zatwierdzenia sprzedaży, zgłaszam podejrzane konto: Client:33281668
Oszustwo.
@miras_72 nie skanuj wałek na wyłudzenie kasy
@miras_72 dziękuję za zgłoszenie, to konto jest już u nas zablokowane.