Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Witam, dostałam dzisiaj taką wiadomość , przesyłam prtsc , wystawiłam przedmiot na allegro lokalnie .
Nie widzimy obrazka ale jeśli to kod QR do zeskanowania albo jakaś dziwna domena/link do "odebrania pieniędzy" to na 100% oszustwo. nie klikaj w nic ani nic nie skanuj -poczekamy aż moderacja odkryje obrazek.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@mamarceli to próba oszustwa, dobrze, że zachowałaś ostrożność.
Dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Witam, mam prośbę o zablokowanie użytkownika o nicku Client:122970487. Też chwilę temu dostałem wiadomość dot. nowej wpłaty od klienta i prośby o zeskanowanie kodu kreskowego. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
@UgglyPredo już zablokowany 👍 Dziękuję za Twoje zgłoszenie!
Witam, chwilę temu otrzymałem dziwnie wyglądającą wiadomość od użytkownika o nicku Client:122970487.
Dotyczy nowej płatności od klienta i prośby o zeskanowanie jakiegoś kodu kreskowego.
@UgglyPredo Przecież tu co trzecia informacja jest na ten temat!
To oszustwo, nie skanuj, nie klikaj.
Tak myślałem, klikać w to dziadostwo - nie ma mowy. Pozdrawiam.
Jak chcesz więcej się dowiedzieć, to np. tu (86 stron): https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/quot-zapisz-i-zeskanuj-qr-aby-ot...
Podaj login "klienta", to moderatorki zablokują go.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
pozdrAVIAm
@UgglyPredo dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Jaki jest sens waszego blokowania kont moderatorzy? Ja po wystawieniu ogłoszenia 4 dni temu otrzymałem już 2-gą wiadomość z dwóch różnych kont. Zapewne wielu sprzedających jest tak samo bombardowanych takim oszukańczym spamem. Możecie sobie ręcznie blokować konta, a tymczasem po drugiej stronie działa rządowe AI Rosji czy Białorusi. Będziecie tak chałupniczo podchodzić do sprawy póki wielu klientów nie zostanie oszukanych i Allegro straci na reputacji czy wprowadzicie algorytmy blokujące ten scam? Czy to takie trudne? Nieraz nie mogłem wyrazić się w wolności słowa w komentarzu, bo zaraz algorytm cenzurował mnie za wydumane łamanie regulaminu, a tymczasem zalew złodziejskiego scamu kwitnie w najlepsze. Wypromowaliście Allegro w TV tak, że teraz byle emerytka czy rolnik z niego korzysta, a teraz zalew tego scamu, z resztą nie tylko tu, pełno teraz scamu wszędzie. Zróbcie coś z tym, bo to tylko kwestia czasu gdy $$$ Januszy i Grażyn popłyną wartkim strumieniem za Bug.
Dostałam wiadomość na allegro a nie allegro lokalnie że sprzedałam przedmiot i w zalaczniku jest informacja o kodzie QR do potwierdzenia danych bankowych. Tak to wygląda? Czy jest to oszustwo?
@brazill902 To próba oszustwa, kupujący nie wysyła kodów Qr. śrdoki muszą być na koncie AL: https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji
To jest oszustwo
@brazill902 tak, to próba oszustwa. Czy możesz podać login osoby, która wysłała do Ciebie te wiadomość?
norbiq9
@brazill902 dziękuję! Zabezpieczyliśmy to konto.