Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:123031720 Dziękuję za zgłoszenie. Konto zostało zablokowane.
@Client:123031720 Dziękuję za zgłoszenie. Konto zablokowane.
Wczoraj po raz pierwszy wystawiłam aukcje na Allegro Lokalnie. Dziś otrzymałam w centrum wiadomości oraz w e mailu kod QR aby uruchomić wypłatę od kupującego.
Czytam teraz, że jest to oszustwo i jestem przerażona. Podałam dane do logowania i nr telefonu. Od kilku lat nie wystawiałam aukcji, więc pomyślałam, że tak to obecnie wygląda. Zdziwiło mnie tylko to, że aukcja z "kup teraz" jest nadal aktywna i nie mam żadnej oferty jako "sprzedana". Co mogę teraz zrobić? Zmieniłam już hasło do konta, aby się chronić, ale czy to wystarczy?
Konta w banku ważne.
@blanka02030 Jeśli zmieniłaś hasła do konta bankowego, powinno być w porządku. Możesz jeszcze asekuracyjnie skontaktować się z bankiem i dopytać.
Ja również otrzymałam fałszywą informację od rzekomego kupującego z kodem QR. Proszę o zablokowanie tego konta.
@mimezis27 Zabezpieczyliśmy to konto. Dziękuję za sygnał.
spotkała mnie dzisiaj podobna sytuacja. Odpisałam temu rzekomo Kupującemu w Centrum Wiadomości, że sprawdzę co się stało. Czy w związku z tym mogę mieć jakieś problemu. Nie podawałam żadnych danych i nie skanowałam kodu.
@esia2211 Jeśli nie podałaś żadnych danych, to nie masz się czym martwić. 🙂 Jednocześnie dziękuję Ci za zgłoszenie. Wskazane konto zostało zablokowane.
wyłudzenie
|
nie wiem o co pytasz
ale nic nie klikaj jeśli nie klinałeś.
olej
tak myślałam
@kloska123 Dzięki za zgłoszenie! Konto zostało zablokowane.
Tzn jaką? obrazków My nie widzimy. opisz.
Dostałam do skopiowania kod QR i wiadomość na e-maila że mój produkt został zakupiony od użytkownika uaveducde1 to chyba jakieś oszustwo a najgorsze że kopiowałam ten kod bo nie wiedziałam jak działa sprzedaż
Tak, to próba oszustwa.
Czy powinnam zablokować konto bankowe ,co prawda nie przeszła autoryzacja konto mam puste ale moje dane czy mogli wykraść? ,ale ja głupia
Nie, ale ostrożności nigdy za wiele, zmienić hasło nie zaszkodzi atu włącz dwustopniowe logowanie.