Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@optionfree proszę nie podawaj żadnych danych i nie skanuj kodu, to próba oszustwa. Czy możesz podać login osoby, która wysłała do Ciebie ten kod?
nick to Ergodes
skan otrzymanej wiadomości z kodem
@optionfree dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Cześć, moja pierwsza sprzedaż na Allegro lokalnie i nie trzeba było długo czekać na próbę oszustwa... Proszę o blokadę użytkownika, choć zdaję sobie sprawę, że to tylko doraźne rozwiązanie, bo delikwent założy kolejne konto. Natomiast dobrze byłoby ten problem jakoś definitywnie rozwiązać, ale jak...
Dzięki i pozdrawiam
Cześć, @Client:48257441. Dziękuję za sygnał. Nasz dział bezpieczeństwa podjął już wobec tego konta adekwatne działania.
dostalem taka wiadomość jak dałem do tłumacz to niby prosi mnie o potwierdzenie tym kodem no kupił czy jakoś tak
To wygląda na oszustwo, nikt nie potrzebuje kodu, potwierdzenia, maila itd. w nic nie klikaj nie podawaj.
a coś takiego kolejna osoba
Bo ta strona śmierdzi tak samo jak tamta wiadomość xd
@Client:119473999 dziękuję za Twoje zgłoszenie! To próba oszustwa, zablokowaliśmy już konto osoby, która wysłała do Ciebie ten kod.
Przesyłam podejrzane konto do sprawdzenia
Również otrzymałem wiadomość z załączonym zdjęciem z kodem QR od client:102858121.
Kolejny oszust: skorpio131
Cześć, @kaczana. Dziękuję za sygnał - zabezpieczyliśmy to konto.
Klient mówi że zapłacił za przedmiot i każe zeskanować kod qr. Nigdy nie spytałem się z takim czymś. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Naliczono mi także opłatę od tej oferty. Mam screeny
wiadomości i kodu qr.
Nie widzimy jeszcze obrazków zanim moderacja @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ nie zatwierdzi, ale jeśli "kupujący" chce od Ciebie np. kliknięcia w kod QR, lub Twego maila, to jest to próba oszustwa.
Taka wiadomość to próba wyłudzenia danych - nie skanuj kodu QR, ani nie podawaj adresu mailowego, aby potwierdzić transakcję na Allegro Lokalnie.
Całość powinna iść przez Allegro.
Tylko jak/gdzie Ci naliczono opłatę od tej oferty?!
@Client:96839967 To oszustwo, uważaj, niczego nie podawaj, nie skanuj.
@Client:96839967 to próba oszustwa. Ostatnia sprzedaż na Allegro Lokalnie na koncie z którego piszesz pochodzi z 28 września. Czy możesz podać login osoby, która wysłała do Ciebie ten kod QR? Nie doszło do sprzedaży, więc opłata nie została naliczona.
W dniu 05.10.24 identyczna sprawe mialm, z kodem qr bank i to ile mam kasy na kacie ale szybko lampka sie zapalaila i zabezpiecznia noa kącie. A jak zadzwonil niby kolsunt alegro ze wymieni punkty na zl i oplata zeby nyla juz na kacie