Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
No ok ale skąd mieli Mój email
Masz pewność, że to od Allegro? Spod jakiego adresu przyszło?
Wystawiłem przedmiot i z adresu allegro tak jak z czatu. W opisie przedmiotu nie było do mnie maila.
@krzroj każda wiadomośc jaką otrzymasz w Centrum wiadomości albo na czacie Allegro Lokalnie, jest wysyłana także na Twoją skrzynkę e-mail.
witam. Dostałem coś takiego. Pewnie oszustwo
Pozdrawiam dafo83
Dzień dobry. Opłaciłem "BMW 5 F10 F11 alufelgi 6780720 opony 225/55 17" przez AllegroLokalniie "kupp teraz".
Ja też właśnie to dostałem. numer kupującego: KDMPOL
@mwarek dziękuję za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Witam,
Mam wystawione ogłoszenie. Dostałem wiadomość od użytkownika Client:45641607 o treści "Dzień dobry. Opłaciłem "Kurtka motocyklowa" przez AllegroLokalniie "kup teraz"." i plikiem z kodem QR do zeskanowania które prowadzi prosto do zalogowania na płatność przez strone banku. Moje ogłoszenie sprzedaży dalej jest dostępne. Nie mogłem znaleźć tematu do zgłoszenia tego przypadku więc pisze to tutaj jest to jawna próba wyłudzenia.
Dzisiaj miałem to samo bronekestera "zakupił przedmiot który dalej jest widoczny" wałek na 100% , adres strony z końcówka .com. <-- zgłaszam do allegro.
@Client:41226057 dziękuję za zgłoszenie! Zablokowaliśmy to konto.
Dziś otrzymałem taką wiadomość od użytkownika "alo alkasz" :
Próba wyłudzenia danych: Od:
Client:43345227 Dostałem wiadomość: "Dzień dobry. Opłaciłem "OnlyKey DUO podwójny klucz zabezpieczający" przez AllegroLokalniie "kupp teraz". Wraz z załącznikiem PNG Zeskanuj aby otrzymać należność.
@Krakauer25 Dzięki za zgłoszenie! Na wskazanym koncie doszło do włamania.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
Dzień dobry. Opłaciłem "Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster AE-9" przez AllegroLokalniie "kup'teraz".
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi się do jakiejś strony wyłudzającej dane, lub mającej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
nick kupującego konrad180538
@arek10_1986 dziękuje za Twoje zgłoszenie! Zabezpieczyliśmy to konto.
Wczoraj otrzymałem wiadomość o zakupie i opłaceniu w opcji "kup teraz" natomiast w rzeczywistości przedmiot nie został sprzedany i żadna kwota nie wpłynęła.
Zamiast tego jakaś zachęta do otwierania linku z kodem QR.