anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

reklamacja -czy jako sprzedajacy mam obowiazek przyjac reklamacje?

akkpoutlet
#2 Obserwator#

kupujący chce wymiany towaru, w którym uszkodził kabel . zakupił inny ale kamera nie działa poprawnie. jest to uszkodzenie mechaniczne a nie wada towaru. czy jako sprzedajacy mam obowiazek przyjac reklamacje i odesłac uszkodzony towar do hurtowni od ktorej ja zakupilam towar ? na czyj koszt jest teraz odesłanie tego towaru ?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Masz obowiązek rozpatrzyć rekalamcję, masz 14dni a czy uznasz czy odrzucisz sam musisz wiedzieć. Jak wina użytkowania (mech) możesz odrzucić uzasadnić to.

oznacz moderatorów

akkpoutlet
#2 Obserwator#

jesli zakup był 18 pazdziernika to kto teraz płaci za odesłanie produktu do mnie ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jak chcesz sprzęt do rozpatrzenia reklamacji to sprzedający.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@akkpoutlet  "... kto teraz płaci za odesłanie produktu.."

Są dwie szkoły, albo sam odbierasz lub wysyłasz klientowi etykietę do zwrotu (szkoła LWA)

Inna opcja to domagasz się odesłania przedmiotu przez kupującego, na razie na jego koszt, ale jesli reklamacja była uzasadniona to zwracasz klientowi koszt odesłania przy rozliczeniu.

Jeśli reklamacja była bezzasadna odrzucasz reklamację i domagasz się od klienta zabrania sobie  przedmiotu oczywiście na koszt kupującego.

Pamiętaj że w ciagu 14 dni musisz podjąć decyzję czy reklamacja była uzasadniona.  Jeśli kupujący nie odesłał kamery możesz reklamację odrzucić.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@akkpoutlet  Ja jeszcze słowo  na temat techniczny.  Rodzaj kabla ma olbrzymie znaczenie dla poprawności  takich urządzeń. Kilka dni temu usiłowaliśmy podłączyć dekoder z telewizorem kablem HDMI z którym wcześniej współpracował stary telewizor. Niestety na starym kablu nie było żadnego odbioru, wymiana kabla na nowszy model kabla rozwiązała radykalnie problem.

A stary kabel doskonale pracował ze starym TV  oczywiście na gorszej rozdzielczości

Więc niewykluczone że ten ich "nowy"  kabel na miejsce oryginalnego zwyczajnie nie nadaje się.

oznacz moderatorów

akkpoutlet
#2 Obserwator#

tak kupujacy opisał problem

Opis problemu: Witam w ostatnim czasie uszkodził się kabel zasilający zakupiłem nowy z tymi samymi parametrami ale to nie problem problem, taki że kamera zaczęła się sama wyłączać i włączać testowałem ja cała poprzez format ale nie pomogło nie zawsze ale w tym tygodniu to za często już
Oczekiwane rozwiązanie: wymiana
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

OK, zasilający kabel nie przesyła sygnału  (chyba?), więc to nie to co pisałem wcześniej.

Możliwe że jest wada fabryczna, mógłby to stwierdzić jakiś serwis, kiedy klient odeśle poproś kogoś kto się trochę zna, niech spojrzy...

Może byłoby lepiej żeby kupujący na razie nie odsyłał, ale nie wolno tego napisać....

I jeszcze coś.... są kamery włączane i wyłączane na czujnik ruchu, na podczerwień.... Jeśli nic się nie dzieje to się wyłączają.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@akkpoutlet Z tego co teraz piszesz nie musi to być problem kabla albo uszkodzenia mechanicznego, wygląda ze powinieneś jednak sprawdzić sam albo ktoś co się na tym zna.

oznacz moderatorów