Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
prowadzę spór ze sprzedającym który odrzuca możliwości przyjęcia towaru niezgodnego z opisem (allegro lokalnie). Od początku nie jest skory do współpracy, dwa razy na czacie odmówił przyjęcia rękojmi. Potem uczynił to dwa razy w oknie oficjalnego sporu. Wcześniej ignorował moje wiadomości oraz komunikaty i wezwania od allegro. Sytuacja jest przeze mnie wyjaśniona w 100%. Ale od czwartku nie ma żadnej reakcji od strony Allegro. Temat umarł. Co robić w takiej sytuacji? Przecież tutaj nie ma mowy o dogadaniu się między sobą. Na co czeka administracja portalu? Aż dam sobie spokój?
Nie dostałem również żadnej odpowiedzi na zapytanie z formularza kontaktowego, gdzie również nakreśliłem swoją sprawę i zamieściłem numer do jej podglądu. Mam teraz rozumieć, że zapłaciłem nie małe pieniądze za towar który przyszedł uszkodzony/wadliwy i nikt nie chce mi w tym pomóc? Zgłaszać sprawę do UOKiK?
@KupieLubUkradne allegro nie jest stroną transakcji, może być mediatorem ale nic nie rozstrzygnie bo nie jest sądem kto ma rację 😞
Złóż reklamacje, odeślij towar i czekaj 14 dni na wniosek do Protect ( nie jest powiedziane że dostaniesz ) potem już tylko sąd, UOKiK nie zajmuje się sprawami osób prywatnych 😞
Towaru nie mogę odesłać, bo sprzedający 4 razy odmówił jego przyjęcia. W tym problem...
@KupieLubUkradne ile trwa dyskusja, odmówił czy odrzucił reklamacje ?
Całość trwa 10 czy 11 dni, spór jutro powinien mieć 7 dni od jego utworzenia. Sprzedający stwierdził, że wszystko jest git i on nie musi nic przyjmować.
Allegro poinformowało go, żeby odniósł się do rękojmi - odpowiedział, że nie przyjmuję i nara. Gadanie jak ze ścianą... Coś w stylu "wszystko jest git, daj pan spokój".
@KupieLubUkradne jak to osoba prywatna od której kupiłeś to ona ma towar odebrać na własny koszt lub rozpatruje reklamację na podstawie zdjęć bez odsyłania poczytaj sobie kpc.
Czego ta reklamacja dotyczy opisz dokładnie.
Chodzi o większy zestaw w którego skład wchodzą różne akcesoria turystyczne. Nie wszystkie są takie, jak informował o ogólnym stanie zestawu jego opis.
Rozumiem, że tak jest. Proponowałem nawet pokryć koszty odesłania żeby nie robić cyrków, bo zależało mi na czasie aby użyć zestawu podczas urlopu. Urlop się kończy a sprawa trwa...
@az1rael to zakup C2C czyli rękojmia a nie B2C i UK więc kupujący odsyła 🙂
I taka propozycja się pojawiła. Ale ciężko rozmawia się z kimś, kto nie chce rozmawiać. Co by nie było, to jest czterokrotna odmowa przyjęcia jakichkolwiek zwrotów i tyle. Temat wisi w takim stanie a Allegro nie odpowiada od czwartku.
Cześć @KupieLubUkradne, poprosiłem naszego konsultanta o wypowiedź w dyskusji 🙂
@matt_rose Dostałem odpowiedź żeby złożyć wniosek o zwrot należności z allegro protect i link. Ale jest to link ogólny do strony gdzie mogę znowu otworzyć spór. Na stronie jest info, że to się generuję automatycznie po 14 dniach. Co z tym zrobić?
Zakończenie sporu nic nie dało. Link nie działa, nie mogę złożyć wniosku o rekompensatę. O co tu chodzi? @matt_rose
W przypadku Allegro Lokalnie, @KupieLubUkradne, będziesz mógł złożyć wniosek o Allegro Protect po 14 dniach od rozpoczęcia dyskusji. Niestety nie mamy możliwości tego przyspieszyć.
Dzięki za odpowiedź. Szkoda, że Wasz konsultant od razu tego nie zaznaczył. To bardzo by ułatwiło sprawę i nie wprowadzało niepotrzebnych ruchów oraz nerwów.
Nie ma sprawy, przepraszam za kłopot. Gdybyś miał jakiekolwiek pytania, daj znać 😉
Mam pytanie. Czy po tych 14 dniach dostane powiadomienie automatycznie, czy wtedy mam wejść w link który został wygenerowany dzisiaj? I jak wygląda dalszy proces?
Problem jest w tym, że dyskusja jest zamknięta ze statusem ROZWIĄZANA. Czy w związku z tym da się coś zrobić? Chciałem ustawić inny status, ale system zrobił to sam.
Całe to zamieszanie wynika z tego, że nie dostałem ani jednej konkretnej odpowiedzi od Allegro. Opisałem wszystko jak tylko mogłem i nikt tego nie przeanalizował. Czekałem kilka dni. To wygląda jak walka z wiatrakami. Sprzedający robi sobie jaja i nikt nie chce mi w tym pomóc. Jak na bazarze w 98 roku. Czekam aż to ja zostanę winnym tej sytuacji, bo przecież mogłem nic nie zamawiać.
Mogłem nie zamykać dyskusji, ale taką instrukcję znalazłem i tak się stało. Wystarczyło by pracownik napisał coś więcej a nie tylko wklejał gotowe formułki.
To jest skandaliczna sytuacja nie wspominając o braku odpowiedzi na zapytania przez formularz…
@kostas11 może odesłać ale i tak jest to koszt sprzedawcy
Art. 5612. [Obowiązek dostarczenia wadliwej rzeczy na koszt sprzedawcy do miejsca oznaczonego w umowie]
§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie - do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11-dz-2
@KupieLubUkradne na lokalnie sprzedają w 99% osoby prywatne więc UOKIK się na ciebie wypnie jak chcesz dochodzić żądań to tylko sprawa cywilna
Dzięki za informację.