anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż drobnej elektroniki z chin

Client:104010123
#8 Zapaleniec#

Witam...mam do was pytanie odnośnie handlu drobną elektroniką na allegro lokalnie a sprawami związanymi z podatkami , działalnościami itd...mianowicie z tego co rozumiem to mogę handlować bez działalności gospodarczej jeśli moje dochody nie przekraczają ~3500zl, i jeśli mój roczny dochód nie przekracza 30tyś to nie płacę podatku dochodowego tak? Oprócz powyższych opłat są jeszcze jakieś VAT'y itp? Czytałem ale jestem troszkę mało rozgarnięty w takich kwestiach...😅

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:104010123 nie dochód tylko przychód potem zakładasz DG, podatek rozliczasz od 1 zarobionej złotówki, po złożeniu PIT zliczając wszystkie dochody dopiero masz kwotę wolną od podatku 🙂 

ps. elektornika musisz zgłosić się do Vat i zakupić kasę fiskalną obowiązkowa przy sprzedaży elektroniki 🙂

tu masz wszystko opisane https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115

________
Κώστας
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Czyli chodzi o nie przekroczenie 30tys dochodów a nie przychodów tak? 

Kasa jest potrzebna nawet jak nie prowadzę zarejestrowanej działalności??? 

Możesz rozwinąć ten wątek odnośnie VAT'u? Ile go jest dla elektroniki? I czy płace go nie zależnie od tego ile zarobiłem w danym miesiącu/roku 

Przepraszam że tak marudzę ale wolę się mądrzejszych odemnie dopytać niż gdybać...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:104010123 Nie ma czegoś takiego jak 30 tyś i nie płaci się podatku, działalność nierejestrowana to tylko brak działalności, resztę Cię obowiązuje Vat, kasa jak jest wymagana itp. 

Przy drobnej sprzedaży tak jak chcesz zrobić to się to Ci nie opłaci, pamiętaj o Cle jako importer, będziesz pewnie płacił Vat od całości czyli 23 % a żeby to poprawnie rozliczyć pewnie będziesz musiał zapłacić księgowej 😞

Wszystko masz opisane w linku więc najpierw przeczytaj !

________
Κώστας
oznacz moderatorów

#8 Zapaleniec#

Ps...z tego co doczytałem jeśli sprzedaż jest prowadzona online poprzez portale aukcyjne (wysyłkowo) to kasa fiskalna nie jest wymagana nawet jeśli przekroczy się magiczny próg 20tys obrotu...to jak to w końcu jest? Sprzedając na portalach muszę mieć tą kasę czy nie?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:104010123 

Kasa fiskalna będzie ci jednak potrzebna w przypadku sprzedaży towarów lub usług objętych obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej.

Jeżeli sprzedajesz takie towary lub usługi, musisz ewidencjonować sprzedaż na kasie fiskalnej niezależnie od wielkości obrotu.

Sprawdź listę towarów i usług objętych obowiązkiem ewidencjonowania - art. 4 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 listopada 2023 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadze...

________
Κώστας
oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@Client:104010123 Przy sprzedaży elektroniki kasa fiskalna i VAT są obowiązkowe od pierwszej złotówki. Ale to dopiero początek. Będziesz importerem i wprowadzającym towar na polski rynek, ciekawe jak przy działalności nierejestrowanej wypełnisz warunki wprowadzania elektroniki na rynek. Nie ma się co martwić, kary są tylko do miliona złotych.

pecela
#18 Luminarz#

@drekenzes

Działalność nierejestrowana, to nie problem. Problemem są koszty, często bardzo wysokie. 

oznacz moderatorów