Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Prowadzę działalność gospodarczą (jednoosobową) i jako przedsiębiorca zgodnie z ustawą nie jestem płatnikiem VAT. Swoje produkty / usługi kieruję wyłącznie do klientów indywidualnych (osób fizycznych a nie do firm) o czym informuję swoich potencjalnych klientów w każdej swojej ofercie.
Wiąże się to także z tym, iż nie wystawiam:
wystawiam jedynie faktury imienne tj. dla konsumenta – osoby fizycznej niebędącej podatnikiem VAT lub osoby fizycznej prowadzącej działalność, ale dokonującej zakupu na cele prywatne, a nie firmowe. Na fakturze imiennej nie będzie numeru NIP osoby nabywającej towar lub usługę.
Ponieważ na koncie firmowym na allegro nie ma możliwości takiej konfiguracji konta, by klient od razy widział, iż jako przedsiębiorca prowadzę sprzedaż konsumencką (nie dla firm), mam jedynie możliwość wyłączenia opcji wystawiania faktur VAT i poinformowania go w swoich ofertach o sprzedaży skierowanej wyłącznie do konsumenta, za którą to sprzedaż otrzyma każdorazowo fakturę imienną (nie zawierającej NIP-u nabywcy).
Pytanie:
Dziękuję i pozdrawiam.
Cześć @marcusstudio, dziękuje za wytłumaczenie tematu Twojej sprawy.
Konsultuję Twoje pytania z odpowiednim działem. Gdy tylko otrzymamy odpowiedź, wrócimy do tego wątku, proszę Cię o chwilę cierpliwości 🙂