Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
US odrzucił wszystkie ZWROTY przez allegro BEZ FORMULARZA ODSTĄPIENIA podpisanego przez KUPUJĄCEGO. Napisałem PISMO do KRAJOWEJ IZBY SKARBOWEJ - potwierdziła ze ma racje
Co teraz ??
Oddawać kasę czy się kłócić z KUPUJĄCYMI bo allegro mówi im ze nie muszą
Idź do sądu , UK nie określa w jaki sposób konsument ma poinformować sprzedawcę o odstąpieniu od umowy . Jest formularz zwrotu i US nie ma najmniejszych podstaw do jego kwetionowania
W Polsce każdy US ma swoje indywidualne przepisy. Sąd.
@exclusivsport_pl no to czekamy (wszyscy sprzedający) co na to odpowie Allegro. @msniezek co Ty na to? Jeśli Allegro wymusza na nas zwroty bez dodatkowego odstąpienia to w tej sytuacji, powinno pokryć koszt jakiejś Twojej kary itp.
Choć z drugiej strony, trochę to bez sensu, bo teoretycznie nawet odstąpienie telefoniczne powinno być skuteczne. Mało tego, jak klient zrezygnuje przed odebraniem paczki to też należy to traktować jako zwrot. A siłą nie zmusimy go do podpisania oświadczenia.
Ja pie...ę, co za dziki kraj. Tutaj jedne przepisy wykluczają drugie, a jak zawsze, po dupie dostaje przedsiębiorca.
www_otosek_pl to co pisze exclusivsport_p
sytuacja ma miejsce
i nie wiem co silniejsze w tym kraju US czy UK
EXCLUSIVSHIRT oświadczenie klienta o rezygnacji z zakupu masz , potwierdzenie zwrotu środków masz , kopię paragonu wydrukujesz/ tego US nie kwetionuje / to gdzie leży problem , w każdym sądzie sprawę wygrasz .
To fakt, księgowi są różni. Ja jeszcze się spotykam np. u niektórych swoich dostawców, że wymagają podpisu na fakturze, czy korekcie. W sytuacji gdy już dawno to nie obowiązuje i nawet korektę można pokwitować mailowo, wpisując odpowiednią formułkę.
Jednak nadal przeraża fakt (o ile to co wyżej napisano), że US kwestionuje takie zwroty. Bo to faktycznie wbrew prawu konsumenckiemu i ścierałyby się tutaj dwie instytucje. Teoretycznie nieprawdopodobne, ale w Polsce chyba mimo wszystko możliwe. Jak dla mnie to sprawa prosta. Jeśli jest podkładka, w formie zwrotu przez Allegro, którą w końcu to konkretny klient robi, ze swojego konta, a do tego zwrot kasy czy przelewem czy przez Allegro finanse, to US nie powinien robić problemów. Widać, że sprzedaży nie było bo klient odstąpił od umowy.
@konto zamknięte To nie jedne przepisy wykluczają drugie, tylko jedne interpretacje przepisów wykluczają inne ich interpretacje.
Ale poza tym masz rację - dziki wschód.
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
Oświadczenie można złożyć na formularzu wskazanym w ustawie, ale nie ma takiego obowiązku. Ustawa nie określa formy odstąpienia, dlatego rezygnacja wysłana przez formularz Allegro także jest oświadczeniem o odstąpieniu od umowy.
@xyz96 Ty czegoś nie rozumiesz. Ustawa reguluje proces zwrotu i jest pisana dla klientów. Niestety za tym nie idą przepisy regulujące księgowanie i rozliczanie tego całego bałaganu. Ja w firmie działającej od kilkunastu lat dostałem polecenie uruchomienia sprzedaży online w tym Allegro i przez pierwszy miesiąc cały czas ustalałem jakieś szczegóły z księgową. Przepisy dla klientów są z jednej strony a z drugiej księgowa mi mówi, że tak się nie da zrobić...Na szczęście chwilowo udało nam się wypracować jakiś system który działa i wszyscy są zadowoleni, zobaczymy co będzie jak sprzedaż się zwiększy.
Urząd Skarbowy nie ma nic do gadania odnośnie polityki zwrotów w Twojej firmie. Takie zwroty/reklamacje mogę przyjmować na podstawie Ustawy o zwrotach, albo na podstawie własnego widzimisię, bo moja firma może być bardziej pro konsumencka niż ustawa przewiduje. Ważne jest abyś mógł zachować: paragon, ewentualnie jego kopię i oświadczenie o odstąpieniu, oraz dowód zwrotu środków.
Samo oświadczenie może mieć dowolną formę. Oznacza to, że kupujący może odstąpić od umowy również ustnie. W takiej sytuacji warto mieć jednak dowód chociażby w postaci świadków.
@exclusivsport_pl zmyślasz
Masz protokół kontroli?
"PISMO do KRAJOWEJ IZBY SKARBOWEJ" w jakim kraju? W Polsce nie ma takiej instytucji.
@exclusivsport_pl rozumiem, że to się odbyło na piśmie? Fajnie byłoby takie pismo zobaczyć. Jeżeli nie jesteś w stanie go zanonimizować, chętnie pomogę - prześlij na spolecznosc@allegro.pl. Mając w ręku konkret skonsultujemy to wewnętrznie i damy znać.
@exclusivsport_pl @msniezek
Zdarzają się 'wyjątkowe' US, ale taka decyzja byłaby wyjątkowa. Z niecierpliwością czekam na potwierdzenie.