anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzony środek paczki

Tulibizu
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, kupujący odebrał paczkę i paczka była w środku uszkodzona (DPD) kto powinien to zgłosić ? Czy klient powinien odesłać do mnie paczkę ? Jak to wygląda ze strony allegro 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Tulibizu to jest reklamacja  ,jako przedsiębiorca musisz odebrać towar od klienta , wysyłasz nową paczkę lub oddajesz kasę - co Ci się lepiej kalkuluje . Reklamacja u przewoźnika to Twoja broszka , ale jak zewnętrzne pudełko nie uszkodzone to szkoda czasu i nerwów bo odrzucą .

oznacz moderatorów

Tulibizu
#7 Wielbiciel#

Czyli kupujący musi to zgłosić jaka reklamacja ? I co dalej ma zaznaczyć ? Czy ja ponoszę na nowo koszta wysyłki ?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Tulibizu kupujący składa reklamację Tobie co już zrobił bo wiesz o uszkodzeniu , tak ponosisz koszt ponownej wysyłki jak i odbioru od klienta uszkodzonego towaru , od tego drugiego możesz odstąpić jeśli przedmiot ma niską wartość lub nie nadaje się do użytku , ale decyzja należy do Ciebie .

oznacz moderatorów

Tulibizu
#7 Wielbiciel#

A to nie jest tak że kupujący musi zrobić reklamacje, zaznaczyć że przedmiot przyszedł uszkodzony, odesłać a ja potem nadaje nowa przez allegro ??? Kupujący nie złożył jeszcze reklamacji przez allegro! 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Tulibizu tak  ,ale tylko w przypadku , gdy dochodzi do transakcji między osobami prywatnymi , jesteś przedsiębiorcą i odpowiadasz za paczkę do chwili jej dostarczenia , a jak piszesz do uszkodzenia doszło w transporcie 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Tulibizu w sytuacji, gdzie kupujący odebrał już przesyłkę to prawo do roszczeń stoi po stronie kupującego. 

Oczywiście kupujący może zrzec się praw do przesyłki i dalsza część reklamacji wtedy musi przejść na nadawcę.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

Tulibizu
#7 Wielbiciel#

Czy kupujący moze odesłać paczkę przez allegro? Jeżeli tak to jak to ma zrobić ? Czy później mogę wygenerować nowa etykietę przez allegro aby wysłać nowy produkt ?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Tulibizu tak , może , ale nie Masz prawa go do tego w jakikolwiek sposób nakłaniać , niemniej może pójść Ci na rękę i odesłać w ramach smart , nową etykietę wygenerujesz tak jak starą , niestety odpłatnie .

@gdvorek świerzbi mnie palec 🙄

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@mdrogeria ważne, żeby wszystko było w granicach kultury i zgodne z regulaminem – bo takie "świerzbiące" odruchy czasem kończą się banem:))

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@gdvorek Wiesz jakie mogą być skutki nadużywania pozycji dominującej ? Na wszelki wypadek zrobiłem screena.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@mdrogeria spokojnie – nikt tu nie nadużywa żadnej pozycji, po prostu przypominam o kulturze i zasadach.

Na przyszłość – niektóre zwroty kierowane do mnie lub innych warto sobie darować. Szanujmy się wzajemnie.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@gdvorek czepiasz się  ,ale zwróć uwagę na to co napisałem oraz na to ,że @Tulibizu ma młode konto z bardzo małą ilością ocen  ,staram się wprowadzić autora wątku na dobrą ścieżkę , Twój wpis jest suchy i szablonowy , to nie tak , wkurzony klient może go za pomocą paru kliknięć sponiewierać , do tego zmierzasz swoim wpisem  ,prawo prawem , a życie życiem  , więc zanim coś wkleisz przeanalizuj do czego się odnosisz .

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@mdrogeria nie czepiam się tylko zwracam uwagę na Twoje niestosowne teksty w moją stronę. Za każdym razem jeśli będziesz w taki sposób się tu wypowiadał będę reagował. 

Przypominam również, że każdy z nas powinien stosować się do Regulaminu Społeczności.

A co do mojego wpisu i Twojej oceny go, nie będę się odnosił.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@mdrogeria  musisz zrozumieć pozycję @gdvorek , On tu tylko pracuje i nie może dawać rad z życia, tylko takie które są zgodne z regulaminem i takie jakie nakazują mu zwierzchnicy, my czasem możemy sobie pozwolić na odrobinę fantazji😉, ale On nie może dawać takich rad 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T ,,mowa jest srebrem ...,, w niektórych sytuacjach lepiej przemilczeć jak drugiej osobie zaszkodzić , Pan Grzegorz jest moderatorem czyli w pewnym ujęciu autorytetem , słowa zacytuję

,,w sytuacji, gdzie kupujący odebrał już przesyłkę to prawo do roszczeń stoi po stronie kupującego. ,, 

Zanim takie coś się wklei wypada zerknąć kto jest odbiorcą przesłania 

@Tulibizu ma bardzo małą ilość ocen dlatego od samego początku sugeruję pro konsumenckie podejście i przejęcie procesu reklamacji .

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

KOGIEL_T_0-1749221137168.png

@mdrogeria  to prawda, kiedyś też się dziwiłem, że dziewczyny nie wypowiadają się w rożnych tematach, ale @gdvorek  to świeża krew  i chce się wykazać, często tak robią nowi pracownicy, a może za aktywność mają jakąś premię🤔

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@mdrogeria Nie zauważyłam, żebyś na moje komentarze reagował w taki sposób, jak na @gdvorek . Może pora na odrobinę refleksji? Jak słusznie zauważył @KOGIEL_T, my tutaj pracujemy. Każdego forumowicza traktujemy z takim samym szacunkiem. Miło byłoby, gdyby działało to również w drugą stronę. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@w_kiwi Moje zdanie w pełni pokrywa się z wpisem @KOGIEL_T więc nie będę powtarzał 

rozejm i podarek od boomera , szkoda ,że jesteś daleko i nie mogę podarować prawdziwych

mdrogeria_0-1749221932782.jpeg

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@w_kiwi  na komentarze, to może i nie, ale przypomnij sobie co napisał na powitanie 😁

all.png

i tutaj  ma ode mnie pełne poparcie😉 keep smile 😁

oznacz moderatorów