Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Czy mogę wystawic klientowi fakturę z Vat jeśli nie jestem Vatovcem .Co najlepiej ww takim wypadku zaznaczyć w formularzu wystawiania na Allegro ??? jest bodajze 5 opcji ...
Nie ma tam opcji Wystawiam fakturę bez VAT?
przy VAT wpisujesz/wybierasz zw. i tyle 🙂
@ZSentymentem nie nie możesz wystawić fv z Vat, skoro nie jesteś Vatowcem i tego nie próbuj, bo potem sprawdzą gościa i wyjdzie, że wystawiasz lewe faktury dla innych podmiotów, po to, żeby sobie uszczuplili podatek.
Dzięki wielkie !
Jeszcze pyt czy warto być podatnikiem VAT .JAk uważacie ze swojej strony ??? Czy to się opłaca na początku ????
@ZSentymentem dużo zależy od branży, są artykuły, gdzie w zasadzie sprzedaje się głównie na fv i klient wymaga jej przy zakupie, ale są również takie działy, gdzie ta fv jest sporadycznie wystawiana i w zasadzie prawie niepotrzebna.
Druga sprawa koszty, jak masz stałe koszty wysokie, chcesz odliczyć np. raty za samochód firmowy, paliwo, jakieś inwestycje, sprzęt itd. wtedy vat się przydaje. Jak takich odliczeń masz mało, to nie ma się co pchać w ten podatek tak zaraz na początku.
Ja osobiście jestem jego przeciwnikiem i uważam, że jest to kolejny drenaż naszych kieszeni, jakbym miał wybór nie wchodziłbym w Vat. Ale oceniam to pod kątem mojej działalności.
Są sytuacje, że można oczywiście "zarobić" na vacie, np. sprzedajesz produkty w niższej stawce, a koszty masz w 23%. Każda sytuacja jest inna.
@ZSentymentem Niech Cię ręka boska broni!!!!!
W formularzu masz: faktura bez VAT