anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

VAT

hudyshopcz
#2 Obserwator#

Jestem dealerem z Czech i nie podlegam jeszcze pod OSS. Klient z Polski kupił ode mnie towar i powiedział, że chce fakturę z numerem VAT. Wystawiłem mu więc fakturę bez VAT w trybie odwrotnego obciążenia z 0% VAT i zwróciłem resztę VAT. Teraz żąda faktury z 23% VAT, której oczywiście nie mogę wystawić, ponieważ nie jestem objęty OSS i muszę naliczać według lokalnej stawki 21%. Proszę o link do artykułu w języku polskim wyjaśniającego tę kwestię, który mógłbym wysłać klientowi?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@hudyshopcz już to weryfikuję. Wrócę do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@hudyshopcz dziękuję ci za cierpliwość.  Jako Allegro nie możemy udzielać porad podatkowych w indywidualnych sprawach sprzedawców. Jednocześnie możemy zaznaczyć, że rozliczenie VAT transakcji zależy od wielu indywidualnych czynników, w tym w szczególności od statusu kupującego (podatnik czy osoba fizyczna).
W przypadku transakcji B2C na terenie UE, realizowanych na platformie przez podmioty z UE niezarejestrowane do VAT OSS, które nie nie przekroczyły unijnego progu sprzedaży 10 000 euro, co do zasady taką sprzedaż należy rozliczyć w VAT analogicznie jak sprzedaż lokalną, lokalną stawką. Natomiast w przypadku korzystania z VAT OSS w przypadku wysyłki do innego kraju UE, zastosowanie będzie miała stawka kraju, do którego wysyłany jest towar. Jeszcze inaczej rozliczane będą transakcje B2B.
Niezależnie od tego to po stronie sprzedawcy leży obowiązek prawidłowego rozliczenia VAT danej sprzedaży. Przesyłam Ci ogólny artykuł (po polsku i po angielsku) dotyczący opodatkowania VAT sprzedaży wysyłkowej do Polski, który mam nadzieję będzie pomocny dla kupującego, aby zrozumieć kwestie opodatkowania transakcji VAT - https://help.allegro.com/sell/pl/a/opodatkowanie-vat-sprzedazy-wysylkowej-do-polski-4RxWk8XV4SO.
Jeśli chodzi natomiast o artykuły dotyczące VAT OSS w Czechach to mamy je dostępne po czesku:
https://help.allegro.com/sell/cs/a/zjednodusujici-danova-opatreni-k-dph-v-cesku-z-prodeje-zbozi-spot...

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów