Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W lutym planujemy włączyć automatyczne pobieranie należności za korzystanie z Allegro na wszystkich kontach firmowych na allegro.pl i allegro.cz.
Już teraz możecie się na to przygotować i włączyć tę opcję między innymi w zakładkach: Rozliczenia z Allegro, Faktury lub Środki i historia operacji.
W zakładce Rozliczenia z Allegro pod bieżącym saldem dla każdego rynku zweryfikujecie, czy już macie włączoną tę usługę.
Jak to działa?
Co godzinę sprawdzamy Wasze należności względem Allegro za sprzedaż na allegro.pl i allegro.cz. Jeśli pojawi się zobowiązanie (prowizje i inne opłaty), to pobierzemy odpowiednią kwotę w danej walucie z pieniędzy, które macie ze sprzedaży.
Gdzie znajdziecie informację o kwocie, którą pobraliśmy
W zakładce Środki i historia operacji zobaczycie pobraną kwotę wraz z identyfikatorem płatności. Gdy w niego klikniecie, przekierujemy Was do zakładki Rozliczenia z Allegro.
W zakładce Rozliczenia z Allegro sprawdzicie ile pobraliśmy pieniędzy pod nazwą Pobranie opłat z wpływów.
Przygotowaliśmy materiał video, który wyjaśni jak działa usługa
Tutaj znajdziecie artykuł z informacjami na ten temat, tutaj najczęściej zadawane pytania.
Wkrótce będziecie mogli też zadać pytanie ekspertce i dowiedzieć się więcej na temat tej funkcji, tutaj zapis poprzedniego spotkania na ten temat.
2-3 miesiące po włączeniu małe firmy padną
@maliszewko2014 nie martiwłbym sie tym. Zdaje sie że to rzczywiście marginalne przypadki i w takim przypadku pewnie można by to było załatwić za pośrednictwem złoszenia. Poza tym to już nie te czasy aby firmy żyły tylko z allegro a nawet jeśłi to mają przynajmniej po dwa - trzy konta.
Myśle że nie bedzie dochodziło do takich sytuacji.
Mnie już UKARALI tym wynalazkiem 🙄
Spóźniłem się 3 dni z opłatą za Allegro, przez 3 dni miałem zablokowaną sprzedaż, po uregulowaniu rachunku automatyczne pobieranie opłat pozostało, oczywiście nie już tego nie wyłączą, bo się spóźniłem z uregulowaniem płatności względem Allegro
Jak nie czytam o konkurencji robiącej na złość albo o złośliwych wyżywających się klientach to z kolei na mail znowu info o kolejnym robieniu problemów sprzedawcom przez pazerność portalu. Co jest z ludźmi?...Czy nie można spokojnie żyć i być życzliwym dla siebie? Dla mnie to niezrozumiałe.
Dzień Dobry. kończymy tworzyć nową czeska spółkę. Czy dla czeskiej spółki , wysyłającej towar z Czech, gdzie oferty wystawiane sa na czeskim allegro i udostępnione na rynek PL ( odwrotnie jak teraz) równiez bedzie wdrożony mechanizm automatycznego pobierania środków z konta na pokrycie kosztów czeskiego Allegro?
@omisport tak, w lutym 2024 planujemy włączyć automatyczne pobieranie należności za nasze usługi na wszystkich kontach firmowych na allegro․pl i allegro․cz.
czy sprzedający zarejestrowani z na polskim allegro, a sprzedający na czeskim i odwrotnie - nie powinni płacić prowizji zarówno czeskiej stronie jak i polskiej stronie Allegro? zupełnie ja z podatkami od pracy w innych krajach...
A tak z ciekawości jak z prowizji rozliczają się Chińczycy sprzedający na polskim Allegro?
@omisport Od 2019 roku sprzedającym spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego opłaty pobierane są automatycznie z pieniędzy w Allegro Finanse.
Witam,
prowadzę jdg na kpir, rozliczam się samodzielnie.
Podpowiedzcie proszę jak księgować faktury po włączeniu nowego systemu rozliczeń z Allegro?
Wcześniej miałem jakiś przychód - wypłata z payu czy przelewy24 na konto firmowe równała się zestawieniu sprzedaży z konta na Allegro do tego Allegro wystawiało normalną fakturę kosztową, które księgowałem w kpir.
Obecnie wszelkie opłaty należne dla Allegro pobierane są z konta Sprzedawcy w chwilę po sprzedaży. Kwota przelewu na konto firmowe jest pomniejszona o koszt tej sprzedaży. Po czym dostaję fakturę na pełną kwotę kosztów, której oczywiście nie muszę już opłacać ale pojawia się pytanie jak to księgować ?
Na fakturze jest wpisany pełny koszt sprzedaży, ale nie mogę jej w ten sposób zaksięgować do kpir jednocześnie w przychód wpisując przelew jaki dostałem z payu/p24 bo wyjdzie jakbym przychód pomniejszył dwukrotnym kosztem sprzedaży
Nie wiem również czy w przychód (który do programu księgowego wprowadzam na dokumencie księgowym "DW" z załączeniem pełnego zestawienia transakcji) mogę "powiększyć" o koszty sprzedaży (aby później zdjąć je wystawioną przez Allegro fakturą), bo wpływ na konto nie będzie równy temu raportowanemu na dokumencie księgowym...
Jak sobie z tym radzicie?
Pozdrawiam,
Piotr
@bestselect Od tego są biura rachunkowe - radzę skorzystać.
Aż się boję zapytać jaki dowód sprzedaży wręczasz klientom.
świetna odpowiedź...
nie mam kasy fiskalnej zatem Klient otrzymuje Fakture, nie jestem również płatnikiem vatu- korzystam ze zwolnień ale konkretnych przepisów nie będę Ci artykułował.
Prowadzenie i rozliczanie JDG jest stosunkowo proste i poradzi sobie z tym każdy kto ma skończoną podstawówkę i odrobinę chęci...
Zadałem konkretne pytanie i liczę na odpowiedź osób, które już rozliczają nowy system Allegro
Twoj wpis nie wnosi nic do tematu
Rodzaj rozliczeń nie ma nic do rzeczy. rób tak samo jak dotychczas. ksieguj sprzedaż i wydatki to że dostajesz pomniejszone płatności o prowizje to nie maja znaczenia
@bestselect przecież w ksiegowaniu nie ma żadnych zmian.
FV kosztowa pozostaje FV kosztową ( a taką jast FV od alegro) z tym że zamiast odroczonnego terminu płatności ma status zapłacona. Poza tym sie nic nie zmienia
Twoje przychody także sie nie zmieniają bo wystawiasz FV na tyle ule zapłacił klient a dopiero od tej kwoty allegro pobiera swoją prowizje.
Wec od strony podatkowo-ksiegowej nie zmienia sie zupełnie nic
Zmienia sie tylko sposób płatności w FV allegro który nie ma nic do wartości ujetych w KPiR dokąldnie tak samo jak nie ma znaczenia czy kupujący wybierze sposób płatności przedpłata czy pobranie - przychód jest przychodem. Tak samo w tym przypadku - koszt jest kosztem niezależnie od sposobu rozliczenia faktury
Ale on chyba księguje ewidencję na podstawienie wpływów, nie faktur, stąd powstała wątpliwość
Masz rację że obliczenie podatków powinno być proste, jednakże w naszym porządku prawnym, logika ta nie koniecznie musi być zgodna z oczekiwaniami ustawidawcy.
Też się kiedyś zastanawiałem nad tą formą ewidencji, jednakże księgowi mi to odradzili i zapewniali że kupno kasy fiskalnej znaczenie uprości życie.
Dokładnie. Wpływy (przychód) na konto = ewidencja sprzedaży na kontach allegro. Później tylko faktury kosztowe. rozliczenie było proste.
Teraz pojawił się zgrzyt w mojej głowie i szukam podpowiedzi... 🙂
@bestselect no ale tutaj także sie nic nie zmienia - otrzymujesz wpłaty na konto allegro finanse a potem są z nich potrącenia na rzecz allegro wiec jeśłi chodzi o przepływ gotówki także jest bez zmian.
natomiast dla mnie to dziwna forma ksiegowania . Bo jak np zaksiegować zwroty ? Jeśli wypłacasz pieniądze na konto bankowe. A po dwóch tygodniach ( następny miesiąc) ktoś zgłasza zwrot i oddajesz kase z allegro finanse ?
Przecież suma wpłat na rachunek nie będzie równa wartości transakcji zawartych w tym samym okresie poza tym jełsi robisz zwrot prze AF część środków wogóle nie trafia na Twoje konto bankowe. I co wówczas? nie ksiegujesz ich ?
Jestem na pełnej księgowości, każdą fakturę spinam z daną transakcją, która jest wydłubywana z codziennych przelewów z Allegro, jak mam rozliczać te transakcje jak z będziecie ściągać mi prowizje na bieżąco, jak mam zaksięgować przelew od klienta pod fakturę?
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Czy beda wystawiene FV do kazdego potracenia? Chyba tak to powinno byc, choc ten sp0sob rozliczania to zwykly **piiip**yzm!
@JMCADVENTURE @RYSZARD-SKO Podobny problem pojawił się w jednym z wcześniejszych wątków i doczekał porady innego użytkownika. Znajdziecie ją tutaj. Mam nadzieję, że okaże się pomocna.