Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Następująca sytuacja: przesyłkę nadałam w dniu 27.11.2025 r. Etykieta została wydrukowana z Allegro i naklejona na paczkę. Dnia 01.12.2025 r., godzina: 13:31 (jak rozumiem godzina odbioru) otrzymałam od InPost emaila, że paczka dotarła do kupującego. Allegro pobrało ode mnie z tego tytułu opłatę. Następnie w dniu 07.12.2025 r. napisał do mnie kupujący, że w systemie paczka widnieje jako "odebrana", ale on jej nie ma i odebrał ją kto inny.
Sprawdziłam wszystko dokładnie i na stronie InPost paczka widnieje jako odebrana. Wcześniej została przeadresowana. Na etykiecie paczkomat się zgadza. Kupujący twierdzi, że źle wpisałam jego numer telefonu. Żadnego numeru jednak nie wpisywałam, bo przecież wszystkie dane podaje kupujący. Nie jestem w stanie nic ustalić bowiem nie wiem gdzie przekierowano paczkę.
Co można zrobić w tej sytuacji?
@Client:36088911 sprzedałeś jako firma czy osoba prywatna?
Jako osoba prywatna na Allegro Lokalne.
@Client:36088911 niech kupujący składa reklamacje do inpost.
@Client:36088911 Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna do odpowiadasz za przesyłkę do momentu jej nadania.
Kupujący powinien zgłosić reklamację do przewoźnika.
Z punktu widzenia przepisów - Ty nie musisz w tej sprawie nic robić.
Gdyby kupujący otworzył dyskusję i próbował na Ciebie zrzucić odpowiedzialność to daj znać - podpowiemy co robić.
@komis-bell Może źle rozumuję ale skoro firma odpowiada za przesyłkę do momentu odbioru przez kupującego, to nawet jakby sprzedająca sprzedała jako firma, jaką w tym przypadku odpowiedzialność miałaby ponosić? Przesyłka figuruje jako odebrana. Zgłoszenie "nieodebrania" po 6-7 dniach od odebrania. Ciekawe kto w tym przypadku jest "cwaniakiem".Moim skromnym zdaniem, to na kupującym ciąży w tym momencie udowodnienie, że przesyłki nie odebrał.Nie wierzę, że nie śledził losów przesyłki po zakupie "ja tak robię".I tak jak napisałeś reklamacja kupującego do przewoźnika.
@Client:36088911 w tej sytuacji klient powinien zgłosić reklamację do przewoźnika. Może się w tej sprawie skontaktować z nami, pomożemy przy reklamacji.