anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wariantowość

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Mam pytanie co można zrobić jeżeli Allegro zrobiło automatycznie wariantowość produktową, która zupełnie nam nie pasuje i chcielibyśmy aby były wyświetlane nasze propozycje wariantowości ale ofertowe?

Pozdrawiam,

Tomasz

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@4techtools_pl, możesz zrobić to w REST API (tutaj) lub edytować aktualne warianty. Jeśli wystąpią jakieś problemy, skontaktuj się z nami w formularzu

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Pani Julio ale ja nie mogę edytować wariantowości nie stworzonej  przez nas tylko przez Allegro poniżej link do oferty. 

https://allegro.pl/oferta/zmywacz-do-hamulcow-odtluszczacz-do-tarcz-500ml-pl-4tech-4techtools-166993...

Tomasz

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@4techtools_pl, racja, rozumiem. W takim razie prosiłabym o przesłanie w formularzu tego, jak powinna być wyświetlana wielowariantowość w tej ofercie - możesz załączyć plik do formularza, jeśli tak będzie Ci łatwiej. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Pani Julio najprościej  to może wyśle Pani numery ofert które chcemy aby były połączone jako warianty.

1. 12319812020 + 17241031744 + 17251687089 + 12324515918 - Zmywacz 600ml i 4 jego warianty. Mamy je stworzone ale nie są wyświetlane oraz

2. 16699340306 + 17251699448 + 17251720120 + 16607844611 + 15186777012 + 15186816453 - Zmywacz 500ml i jego 6 wariantów.

Pozdrawiam.

Tomasz

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@4techtools_pl sprawdziłam przesłane przez Ciebie oferty i niestety mamy tu błąd w połączeniu z katalogiem produktów. Wszystkie oferty 500ml są połączone z jednym produktem z katalogu i tak samo oferty dla pojemności 600ml. 

Warianty nie utworzą się poprawnie jeżeli mamy oferty połączone z jednym produktem. Wariantowanie polega na tym, że mamy np. koszulkę w kolorze czerwonym o kodzie EAN 1111 i koszulkę w kolorze czarnym o kodzie 2222. Obie te koszulki są odrębnymi produktami w katalogu, połączonymi w grupę wariantową. Jeżeli mamy tylko jeden produkt, to nie ma jego wariantów, które moglibyśmy wyświetlić. 
Jak rozumiem zależy ci, aby wyświetlane były warianty po ilości sztuk. Mamy w takim przypadku dwa rozwiązania: 

1. dla każdej opcji czyli np 1 szt, 5 szt, 10 szt są nadane odrębne EANy i utworzone odrębne produkty w katalogu. Wtedy łączysz oferty poprawnie i możemy utworzyć warianty. 

2. Rezygnujesz z wariantowania i korzystasz z opcji tworzenia zestawów. O tej możliwości przeczytasz więcej w tym artykule. Sądzę, że w tym przypadku jest to lepsze/łatwiejsze rozwiązanie. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Pani Alicjo zestawy odpadają bo jeżeli ktoś chce 5szt. zmywacza 500ml to musi zamówić np w zestwie z kolejnymi wielo-sztukami. A dodatkowo nie bardzo rozumie dodawanie kolejnych numerów EAN skoro u konkurencji działa wszystko na jednym EAN-ie. np.:

https://allegro.pl/oferta/cx-80-xbrake-cleaner-600ml-zmywacz-do-czyszczenia-hamulcow-blyskawiczny-x3...

Uważam że początkiem powinno być usunięcie Państwa wariantowości. O czym już pisałem.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@4techtools_pl w ofercie, którą wskazałeś, działają jeszcze warianty ofertowe. 
Nie mamy możliwości zmiany sposobu wyświetlania wariantów (produktowych na ofertowe), wkrótce sprzedający z konkurencyjnej oferty będzie miał ten sam problem, ponieważ docelowo warianty  produktowe zastąpią ofertowe. 
Rozwiązaniem tej sytuacji pozostają dwie opcje zaproponowane przez Alicję. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Ok. Czy edycja aktualnych ofert i zmiana EAN-u wystarczy , czy wielo-sztukowość mam zostawić ??

Wielosztuki.jpg

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@4techtools_pl Jeśli chcesz zostawić zestawy, to nie będą one wyświetlane w kafelkach, jako warianty produktów. 

Natomiast, jeśli chcesz, aby takie kafelki były wyświetlane, to konieczne będzie stworzenie nowych produktów z odpowiednią liczbą produktów oraz nowymi kodami EAN. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Nowych czy mogę edytować istniejące zmieniając EAN i likwidując zestaw

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@4techtools_pl zostaw to w spokoju ... plese 

Jak na dworze plucha i na dodatek wstałem lewą nogą to odpalam allegro i przeglądam zestawy wielowariantowe , od razu dzień robi się lepszy 

mdrogeria_0-1742922098269.jpeg

oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Na tą chwilę nie mogę 🙂 Chciałbym konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, a nie skróty myślowe od 4 osób.

oznacz moderatorów

4techtools_pl
#7 Wielbiciel#

Witam,

Witam

Drogie Panie Syrena_zT; la_nika; w_kiwi  proszę o konkrety. Ponieważ wasze podpowiedzi nie mają nić wspólnego z sytuacją którą przedstawiam. Zgodnie z zaleceniami stworzyliśmy nowe produkty z nowymi EAN-ami i połączyliśmy w wariantowości. Niestety wariantowości nie jest wyświetlana.

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów