Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."
Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?
Niby jest to wytłumaczenie. Ale jeśli dojdzie do blokady konta, to nie będzie ona miała żadnej podstawy prawnej. Poprawne podliczenie sprzedaży i lości transakcji to żaden koszt dla allegro. Byle junior programista potrafi takie zapytanie wykonać na bazie danych
A czy to nie jest czasami tak, że po spełnieniu określonych progow muszą raportować, a wcześniej mogą raportować? Bo tak to bym wtedy wszystko pasowało.
Też mam takie wrażenie. U mnie 5 transakcji na kwotę 2,870 zł (nie EURO!) i mail od Allegro.
Dlaczego mam uzupełniać jakieś dane do urzędu skarbowego,skoro w tym roku przeprowadziłem tylko 21 transakcji,a łączna wartość tych transakcji nie przekracza 2000 EUR?? pytanie do allegro,proszę o wyjaśnienie!
Uzupełnienie danych nie ma wpływu na jakiś dodatkowy podatek, jeżeli ci o to chodzi.
ale skoro limity nie zostały przekroczone??
Dokładnie skoro żaden z obu warunków (limit oraz 30 transakcji) nie został spełniony w momencie wysłana wiadomość.
To moje pytanie brzmi po co ta wiadomość został wysłana (również do mnie) ?
Proszę o merytoryczną odpowiedzi.
A nawiasem mówiąc to że allegro będzie raportować 30 transakcji wliczając w to również oferty nie sprzedane lub nie opłacane to jest czysta kpina i brak jakiej logiki. I jak można nazwać aukcję-ofertę sprzedaży która nie został opłacona lub nie było nią żadnego zainteresowania transakcją. Niby z kim ta transakcja doszła do skutku ?
to oni jeszcze liczą oferty które nie zostały sprzedane??
Za to służy totalnej inwigilacji, tym bardziej, że US znają te wszystkie dane, można by zapytać po co one Allegro, tym bardziej kiedy nawet nie są spełnione warunki Ustawy i Dyrektywy UE. Swoją drogą każdy sprzedający musiał już dawno podać np. skan Dowodu lub uwiarygodnić się przez podpis elektroniczny.
U mnie to samo. Dostałam właśnie maila. W tym roku mam 2 transakcje na kwotę 2600 ... w zeszłym 5tys, 15 transakcji ... dziwne to
Również chciałbym się dowiedzieć dlaczego otrzymałem taką wiadomość skoro transakcji sprzedaży miałem całe 7 na łączną kwotę 565 zł ???
Ciekawe czy otrzymamy merytoryczną odpowiedź ?
obawiam się że finalnie nic nie zdziałamy i albo zaakceptujemy zasady albo możemy sobie stąd pójść ;/
Ja zwyczajnie chcę się dowiedzieć w jakim celu ta wiadomość została wysłana do osób których ona w momencie wysłania nie dotyczyła.
Nadal czekam na merytoryczną informacje.
Czy wiadomość przyszła mailem czy była w wiadomości na koncie Allegro od samego Allegro? Do mnie przyszła na maila. Boję się, że to może być oszustwo
Tak wygląda wykonanie dyrektywy DAC-7 na e,bay.pl?
Widać kolosalną różnice i normalność w stosunku do Allegrowej "interpretacji przepisów DAC-7" ?
Prawo obliguje nas do przekazywania organom podatkowym Twoich danych osobowych i transakcyjnych, jeśli mieszkasz w UE i w roku kalendarzowym spełnisz któreś z tych kryteriów:
Pełną i szczegółową listę informacji, które musimy raportować organom podatkowym, znajdziesz w Pomocy.
Po to żeby w sytuacji w której przekroczysz limity mieli Twoje dane do wysłania skarbówce 🙂
Sprzedaż na Twoim koncie osiągnęła w tym roku jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji. Dyrektywa unijna DAC7 nakłada w takim wypadku na Allegro, obowiązek gromadzenia danych o sprzedających.
Przeczytaj jasno jest napisane że już to zrobiłeś. Gdzie w momencie otrzymania tej wiadomość w moim przypadku jest to nieprawdą.
"Po to żeby w sytuacji w której przekroczysz limity mieli Twoje dane do wysłania skarbówce"
Wystarczy sprzedać 30 razy ubranka po dziecku po 5 złotych i cyk sprawa do skarbówki.
Pamiętajcie Apteczki, sprzedaż jest dla koncernów, a nie dla was.
Wygląda na to że to element tworzenia totalitarnego państwa przez Unię Europejską...niestety