Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, mam pytanie poniewaz pomagam różnym osobą z rodziny i znajomym składać np. nowy komputer za drobną opłatą i teraz jeżeli chciałbym pomagać innym w tym co robię i wystawił bym ofertę (jeżeli byłoby to możliwe) pomocy to:
1. Czy muszę zakładać działaność gospodarczą ?
2. Czy mogę wystawić paragon np. na jakimś portalu który mi na to pozawala, czy tylko potwierdzenie z allegro wystarcza?
Jako prywatny sprzedajacy nie musisz niczego wystawiać, ale US to już inna sprawa, jak przekroczysz kwotę która możesz zarobić to powinieneś zapłacić podatki.
a ile wynosi maksymalna kwota jaką mogę zarobić i skąd np. US będzie wiedział że przekroczyłem limit.
Istnieje gdzieś strona aby zobaczyć ile maksymalnie mogę zarobić bez płacenia podatków i bez zakładania działalności
Jestem przekonany, ze brakuje ci wiedzy i doswiadczenia w tym zakresie (składanie komputerów). Od jakiegos czasu komputer trzeba skladac z glową. Nie wystarczy kupic podzespoly i poskladac na sztuke. I wiem co mowie. Wystarczy wejsc do pierwszego lepszego sklepu czy elektromarketu i zadac dwa proste pytania. Krotko pracujacy sprzedawcy wykladają sie od razu na podstawach. A jak mi gosciu tlumaczy, ze gniazdo USB w telewizorze sluzy tylko i wylacznie do aktualizacji oprogramowania to rozwalam go smiechem.
Jesli zas chodzi o podatki to udaj sie do biura rachunkowego ktore temat ogarnie za ciebie. Jest za duzo zmiennych. Jak sam nic nie wiesz teraz to kiepsko.
Takie sa niestety realia.
Poczytaj w necie o działalności nierejestrowanej.
@Pafiki_dotarly tu masz wszystko ładnie opisane https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115
Tylko dopytaj się jak ugryźć zakup części, bo jak weźmiesz na siebie i sprzedasz jako cały komputer to szybko przekroczysz przychód 😞 a i elektronika od razu w Vat i chyba kasę fiskalną 😞 Może lepiej jak byś sprzedawał usługę a części niech kupują sami 🙂
a ile wynosi maksymalna kwota jaką mogę zarobić i skąd np. US będzie wiedział że przekroczyłem limit.
Tu nie liczy się zarobek ( dochód ) tylko przychód cała sprzedaż po której masz obowiązek założyć DG ale wszystko masz w linku 🙂
Skąd będzie wiedział US bo za ten rok wszystkie portale muszą raportować US kto sprzedał za ile 😞 a Ty musisz prowadzić ewidencję w razie kontroli poproszą np. allegro o Twoją sprzedaż i porównają z tym co masz w papierach do rozliczenia 😞