anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka za granice - a formalności firmowe ( VAT , zgłoszenia do US ) ?

Butiktalulla
#13 Ambasador#

witajcie,

do tej pory nie sprzedawałem za granicę.

Aby tego dokonywać co tzreba zrobić w PL ?

Mam dzialność na zasadach ogólnych , vatowiec.

Musze dokonać zgłoszenia do US   VAT-R ?

Czy Fv mogę wystawiać potem w PLN w polskim Vacie 23% i rozliczać się z tego - jak przy FV krajowych ?

Czy wygląda to inaczej ?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

TrustUsEvery
#9 Pomysłodawca#

Jeżeli chodzi o sprzedaż za granicę, zachęcam udać się do firmy zajmujących się księgowością lub doradztwem podatkowym.

Po pierwsze, BDO. Będziesz musiał tutaj zgłosić wysyłkę za granicę. 

Po drugie zgłoszenie do US aby otrzymać EU NIP. 

Potem trzeba robić sprawozdania, więc jest to dodatkowy koszt u swojej księgowości.

Jest to mocno złożony temat. 

Nie wiem czy allegro to rozwiązało ten problem. ( Sam jestem ciekawy) 

Jak wystawiasz ofertę np. na Czechy, podajesz kwotę brutto. Przychodzi klient z EU NIP i chcę fakturę za zakup i tutaj tworzy się problem. Musisz takiemu klientowi wystawić fakturę z 0% VAT, a ty otrzymałeś kwotę brutto. Musisz mu zwracać środki o wysokości VAT. 

A też warto przypomnieć nie każdy będzie zarejestrowany w EU NIP  więc jemu wystawisz normalnie fakturę ale musisz za każdym razem sprawdzać. 

Nie wiem jaka jest ilość taka transakcji.

W każdym Państwie jest inna stawka VAT np. Czechy to 21%. 

oznacz moderatorów

TrustUsEvery
#9 Pomysłodawca#

Jeżeli allegro nie rozwiązało tego problemu to mogliby wziąć przykład z firmy au...er pack... Gdzie podasz EU NIP to automatycznie pomniejsza kwotę o VAT i płacisz netto. 

A dodatkowo trzeba pomyśleć o kontach bankowych. 

Czy chcesz mieć konto bankowe w danej walucie co sprzedajesz, przy większych obrotach jest to o wiele lepsze rozwiązanie. Możesz wtedy negocjować z bankiem, w ich kantorach kurs. 

A jeszcze jeżeli chodzi o sprawozdania, możesz w PLN podatek płacić i on rozlicza się z urzędem z innego Państwa lub w danym Państwie gdzie sprzedajesz ale wtedy jak dobrze pamiętam rozliczasz się w ich walucie.

Dlatego  jest wiele czynników które trzeba przemyśleć itd. Jak powiedziałem wcześniej, udać się do odpowiedniej osoby która przedstawi Ci wszystko.

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

tak dziękuję -tylko nie dopisałem iż chodzi o sprzedaż tylko do prywatnego odbiorcy - do tego mam ich tyle ,że kot napłakał - raczej chce patrzyć - czy jest szansa na ich rozwój.

Stąd próbuję zrozumieć działanei tego : VAT OSS 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

tak dziękuję - nie dodąłem chyba najważniejszego - sprzedaż do osoby prv.

Znalazłem takie coś : 

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-vat-oss-zasady-rozliczania-podatku-vat-w-ramach-pakietu-e-commerc...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Butiktalulla oczywiście jak wchodzisz na allegro, SK CZ itp. fakturę wystawiasz w walucie jakiej płacą, z polskim Vat dla osób prywatnych do kwoty 10 000 euro, po przekroczeniu wchodzisz w OSS i wystawiasz z Vat danego kraju 🙂

Firmy to już kolega wspomniał jak poprosi musisz oddać Vat i wystawić 0 % 🙂 

Prowadzisz ewidencję faktur co by wiedzieć kiedy przekroczysz próg, do przeliczenia stosujesz kurs NBP z dnia poprzedniego wystawienia faktury do OSS korzystasz z kursu EBC 😄

Bo jak chcesz sprzedawać na Polskim allegro z wysyłką do krajów EU to jest trochu łatwiej 🙂 bo zakup jest na terenie Polski, płatność w PLN paragony itp. 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

kostas11 - dziękuję Ci niezmiernie.

10 000 euro szybko nie przekroczę bo jestem za mały pyrtek.

Powiedz mi jeszcze - na dziś - ja musze coś / gdzieś zgłosić / raportować ? ( jeśli nie przekraczam to 10 000 ) ?

Chodzi o sprzedaż tylko do prywatnych odbiorców na rynkach prowadoznych przez Allegro

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

dodam jeszcze iż korzystam z systemu iFirma który mam spięty z Allegro - widzę iż wystawił FV jak wspomniałeś - w walucie CZK - ładnie przeliczył kurs - natomiast do rozliczeń w ewidencji jest w PLN - kwota VAT w pln i wchodzi w raport jpk vat - zatem tu wzorowo.

Tylko czy do takiej sprzedaży na rzecz prv osób - mam dokonać zgłoszenia do US / OSS  i to raportować ? ( do limitu 10 000 ) ? 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

kostas11 - sorry - ślepym

"Bo jak chcesz sprzedawać na Polskim allegro z wysyłką do krajów EU to jest trochu łatwiej 

bo zakup jest na terenie Polski, płatność w PLN paragony itp."

Tak chcę sprzedawać na Allegro - na rynki jakie udostępniają - tz. czeski i słowacki. 

Zatem z tego co piszesz - rozliczam się - jakby to była sprzedaż krajowa ? ( w przypadku sprzedaży do prywatnych ) 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Butiktalulla tak programy to ładnie przeliczają itp. z tego co kojarzę wystarczy NIP EU do 10 000 euro ale dopytaj księgowej, nie bazuj na poradach na forum 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

oczywiście - dopytam - ale na forum jest także dużo doświdczonych sprzedawców - stąd pozwoliłem sobie dopytać  : ) 

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Czyli przy tak zróżnicowanym VAT dla CZ, SK i HU - każdy kraj ma inną stawkę - Faktury wystawiamy na WDT 0%  wpłaconą za pośrednictwem Allegro kwotę brutto, później za pomocą Allegro zwracamy VAT Węgrom 27% od kwoty zakupu i Słowakom 20%, Czechom 21% ?

Faktura musi być w ICH WALUCIE >?

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

DOPYTAŁEM KSIĘGOWOŚĆ. TYCZY SIĘ TYLKO SPRZEDAŻY DO OSÓB PRV DO LIMUTU 42 tys. zł

- FV wystawiasz w walucie lub PLN - stawka 23% POLSKA. 

- nie trzeba raportów VAT-UE 

- nie trzeba zgłoszeń VAT-R

oznacz moderatorów