Pani kupiła ode mnie na Allegro Lokalnie produkt z płatnością przy odbiorze kurierem. Nie dostałem żadnego pliku z etykietą wysyłkową, a w danych klienta mam adres, imię i nazwisko bez numeru telefonu. Czy to normalne?
Tak, to normalne. Taką przesyłkę nadajesz we własnym zakresie.
Nie, to nie normalne. Ja w danych adresowym z lokalnego mam numery telefonów. Bez tego to co najwyżej pocztą wyślesz. W kryzysowej sytuacji ewentualnie podasz własny numer.
Spróbuj dopytać o ten numer, jak zagląda to uzupełni i będzie ok. Jak nie to masz problem.
Tzn normalne jest to, że nie ma etykiety.
To, że nie ma numeru telefonu normalne nie jest.
Co dwie głowy.... XD
Byłem u dwóch przewoźników spytać się co do cen takiej wysyłki. Allegro Lokalnie podało 19 zł, a normalnie jest to powyżej 22 zł. Więc co ja mam dokładać do tej wysyłki, żeby ta Pani miała cenę z wysyłką, jaką mi Allegro lokalnie narzuciło?
Nie wiem skąd Allegro bierze te swoje ceny. Na przyszłość ustawiaj własne reane ceny, a nie Allegrowe. Ich zawsze ze wszystkim trzeba sprawdzać. A umowy czytać z takim teleskopem jak Reksio miał...
To w takim razie strace tym razem. a wiecie jak to ma działać że system wyłapie że paczka została wysłana. Da się tam dodać jakiś numer przesyłki czy coś?
To działa tylko przy paczkomatach i ewentualnie one boxach (jeśli akurat są włączone).
Przy reszcie podej numer etykiety do śledzenia w wiadomosci i tyle...
@Client:115419089 W zakładce dostawy przy wystawianiu oferty na lokalnie Allegro podaje następujący komunikat:
"Dostawy w tej sekcji nie są zarządzane przez Allegro Lokalnie. Podane ceny są tylko sugerowane i mogą różnić się od aktualnego cennika przewoźnika. Allegro Lokalnie nie pośredniczy w generowaniu etykiety i nadaniu paczki. Po sprzedaży kontaktuj się bezpośrednio z przewoźnikiem, aby nadać paczkę."
Koszty wysyłki należy ustalić przed sprzedażą a nie po.
Wyślij kupującemu numer listu przewozowego w wiadomości.
Dziękuję za odpowiedzi wszystkim. Będę wiedział na przyszłość, bo byłem w błędzie, że to wygląda jak na **piiip**/**piiip**, gdzie etykietę generują i wysyłają automatycznie.
@Client:115419089 Automatycznie masz tylko Paczkomat i to tylko przy płatności z góry tak jak na innych platformach.