anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zablokowanie konta

MAMY ROZWIĄZANIE!
Grands31
#7 Wielbiciel

Dobry wieczór, allegro zablokowało mi konto  , ponieważ klient zgłosił reklamacje, że inne są dane na paragonie a inne na allegro sprzedającego i poprosił o weryfikację konta po czym zablokowali konto czy jest szansa żeby je jakoś odzyskać czy już nie ? 

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32
pecela
#19 Nestor ⭐

@Grands31

Za coś takiego nie blokują konta. Pewnie nie odpowiedziałęś w dyskusji w terminie. 

oznacz moderatorów
Grands311
#7 Wielbiciel

Klient otworzył dyskusję o 20:17,a odp dostał 21:31

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@pecela 

To chyba nie do końca tak.

Allegro nie zgadza się, by z konta korzystały inne podmioty niż te podane w danych Allegro.

Nawet w rodzinie nie wolno udostępniać kont innym osobom, a co dopiero pomiędzy firmami.

Jeśli użytkownikiem konta jest FIRMA A, to jakim cudem paragon w majestacie prawa i zgodnie z regulaminem Allegro może być wystawiony przez FIRMĘ B. Jak taka sprzedaż jest potem księgowana, czy raportowana? Co choćby z tak banalną kwestią jak raport DAC-7? Zostanie zaraportowany obrót FIRMY A, a do urzędu w wypadku kontroli dostarczone zostaną paragony FIRMY B? Przecież to wygląda na przewał.

No chyba że to jest konto "prywatne zarejestrowane na Kowalskiego", a paragon został wystawiony przez "firmę tegoż Kowalskiego". W takim wypadku z punktu widzenia skarbowego wszystko będzie ok, ale sprzedawca polegnie na regulaminie Allegro, bo prowadząc działalność "firmową" z konta "prywatnego" narusza prawa nabywców wynikające z "ustaw konsumenckich".

A jak wiadomo nabywca , a w szczególności konsument dla Allegro to świętość.

Jeśli mam rację, to konto pozostanie zawieszone i będzie dobrze jeśli nie zawieszą przy okazji wszystkich innych "powiązanych".

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Client:35386082
#16 Inspirator

A co masz w mailu z info o blokadzie.

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

informujemy, że zawiesiliśmy Twoje konto z powodu naruszenia obowiązujących w Allegro zasad.

Wszystkie wystawione przedmioty na Twoim koncie zostały automatycznie usunięte, a aktualne oferty kupna na przedmioty innych Użytkowników anulowane.

oznacz moderatorów
EsencjaShop
#3 Debiutant

Zgłoś skargę do UKE i do UOKiK i nie przestrzeganie ustawy DSA. Zajmie to 2 minuty. Im więcej nas będzie tym szybciej ktoś zareaguje na temat łamania prawa przez allegro.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Grands31 tę kwestię możesz wyjaśnić tylko z działem bezpieczeństwa. Dlatego skontaktuj się proszę za pomocą formularza. Twoje wcześniejsze zgłoszenia zostały automatycznie zamknięte po odpowiedzi czatbota, aby tak się nie stało, zaznacz proszę po komunikacie, jaki się pojawi z pytaniem, czy automatyczna odpowiedź rozwiązała problem: "nie, nadal potrzebuje pomocy". 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

A czy jest jakaś szansa aby to odblokowali czy już nie ? 

oznacz moderatorów
ChainSaw
#9 Pomysłodawca

Przecież nie jest zablokowane

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

W dyskusji napisali że zablokowali konto oraz jak wchodzę aby wybrać pieniądze pisze że konto jest zablokowane 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Grands31 

Widziałem na tym forum wielokrotnie wpisy osób, którym zablokowano konto ze względu na udostępnienie go "osobom postronnym". Niewielka część twierdziła potem, że po "złożeniu wiarygodnych wyjaśnień", "okazaniu skruchy" i "obietnicy poprawy" konto zostało im odblokowane. Na ile w tym prawdy to nie jestem w stanie ocenić. Wiem natomiast, że Ci użytkownicy którzy "szli w zaparte", czy próbowali udowadniać "swoje racje" zarzucając konsultantom niewiedzę i bezprawne działanie na odblokowanie konta się nie doczekali, a czasem nawet otrzymali maila z informacją, że Allegro nie wyraża zgody także na założenie kolejnych kont.

Tak na prawdę tylko pracownicy "bezpieki" są władni cofnąć decyzję. Tylko oni tak na prawdę wiedzą co jak i dlaczego, ale wiedzą tą się z żadnym z użytkowników nie dzielą, bo nie chcą by sprzedawcy posiedli "wiedzę tajemną" pozwalającą  "obchodzić system".

I jeszcze jedno. Dział bezpieczeństwa "ma czas". Czasem na odpowiedź przyjdzie poczekać kilka godzin, dni, a nawet tygodni!!! A ponaglanie ich, czy zamieszczanie kolejnych wpisów wywołuje zwykle efekt odwrotny do zamierzonego i ląduje się na "końcu kolejki", lub dostaje informację w stylu "wszystko już wyjaśniliśmy, nie mamy nic do dodania i bez wyroku sądu nie zmienimy zdania".

Życzę cierpliwości i powodzenia. Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Grands311
#7 Wielbiciel

Zapytali mnie czy klienci byli powiadomieni o przekazywaniu ich danych do innego sprzedawcy i czy wyrazili zgodę, czy cos mi za to grozi ? Ponieważ nie podawałam tego i nie widziałam że tak muszę robić....

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Grands311 

Kłania się ustawa o ochronie danych osobowych. Bez wyraźnej zgody teoretycznie nie wolno przekazywać "podmiotom trzecim" danych powierzonych przez nabywcę.

Niedopełnienie obowiązków może być kosztowne, bo kary potrafią być nakładane procentowo w stosunku do obrotu. Ale to tylko teoria. Ktoś by musiał się poczuć "urażony" i złożyć skargę. Mało prawdopodobne by się komuś chciało.

Dlatego sugeruję nie popadać w "paranoję".

Nie wiem jak wygląda dokładnie Pański "model biznesowy" więc tak na prawdę to mogę tylko "wróżyć z fusów". Inaczej będzie wyglądać sprawa, gdy klientów były setki a obrót liczony w setkach tysięcy, a inaczej gdy klientów było kilku, a obrót niewielki. Za mało danych...

Podejrzewam, że sprzedaje Pan "na zlecenie" jakiegoś podmiotu, z którego potem wysyłany jest towar.

Jeśli tak, to proszę pamiętać, że to Pan przed nabywcami odpowiada za transakcję. Jeśli towar nie zostanie dostarczony to Pana będą ścigać. Pan także będzie odpowiadać za ewentualne reklamacje...  I żadne tłumaczenia nie pomogą.

Ryzyko wtopy, gdy "hurtownik" się nie wywiąże jest większe niż kara z tytułu RODO.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

Co w takiej sytuacji mogę zrobić czy sprzedawać tak dalej czy iść założyć firmę ? nie są to duże obroty i nie przekraczam nawet miesięcznie 3k 

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

Po prostu wystawiam produkt drożej a biorę tańszę zamienniki z allegro i tak wysyłam paczki do klientów nie mam na stanie towaru

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

@Grands31 

Witam.

Kupno taniej i sprzedaż drożej to podstawa działalności, choćby i w ramach tylko i wyłącznie Allegro, i taki "proceder' nie powinien stanowić problemu sam w sobie.

Ale jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach".

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem było by założenie legalnej działalności gospodarczej, oczywiście o ile biznes się będzie spinać, bo sam ZUS potrafi niejedną działalność rozłożyć.

Pisze Pan o 3k obrotu miesięcznie. Domyślam się, że ma Pan na myśli PRZYCHÓD, czyli wszystkie pieniądze jakie zostaną Panu wpłacone za towar plus wysyłkę.

Jeśli tak, to działalność gospodarcza odpada, bo sam ZUS do zapłaty co miesiąc to coś koło 3 tysięcy obecnie. Dla nowych podmiotów są przewidziane ulgi - przez pierwsze 6 miesięcy niecałe 400, a przez kolejne 24 miesiące coś koło 800 złotych. Ulga przysługuje także jeśli jest Pan zatrudniony na umowę o pracę na etacie za kwotę nie mniejszą niż najniższe wynagrodzenie, lub jest Pan emerytem, to wtedy do zapłaty była by tylko składka zdrowotna, a to na dziś niecałe 400 złotych.

Sęk w tym że nawet 400 złotych to dużo w stosunku do 3000 przychodu, a w końcu pracuje się po to by po pokryciu wszystkich kosztów coś jeszcze zostało. Czarno to widzę, no chyba że ma Pan marżę rzędu 80% (sprzedaje Pan 5x drożej niż Pan kupił)...

Najrozsądniejszym rozwiązaniem była by LEGALNA DZIAŁALNOŚĆ NIEREJESTROWANA, bo prosta i całkowicie zwolniona z ZUS i rozliczana jedynie ze skarbówką raz w roku w zeznaniu rocznym.

Działalność taka wymaga jedynie prowadzenia ewidencji niezbędnych do wyliczenia należnego podatku.

Ma jednak jedną zasadniczą wadę - miesięczny limit przychodu, po przekroczeniu którego choćby o 1 grosz staje się Pan osobą prowadzącą działalność gospodarczą ze wszystkimi tego konsekwencjami. Limit ten to 75% najniższego wynagrodzenia, czyli na dziś 3499 złotych PRZYCHODU (A NIE DOCHODU, CZY ZYSKU).

Tyle w kwestii "legalności".

Pozostaje "logistyka".

Jak rozumiem wystawia Pan produkt na Allegro i gdy ktoś go od Pana zakupi, to taki sam produkt kupuje Pan gdzieś na Allegro taniej i dla wygody zleca wysyłkę bezpośrednio do swojego odbiorcy, z pominięciem dostawy do Pana (taki prawie "dropshipping"). I w takim modelu biznesowym jest "pies pogrzebany".

Podmiot u którego kupił Pan tanio wkłada do paczki razem z towarem dowód zakupu i wysyła go do Pańskiego nabywcy. I nagle okazuje się że nic się nie zgadza. Bo dane na Paragonie inne, a co najgorsze kwota zdecydowanie niższa!!!

A nic tak nie boli kupujących jak fakt, że przepłacili, a dowód na to mają czarno na białym!!!

I choć dostali to co zakupili za cenę taką jaką zaakceptowali to czują się oszukani, bo mogli mieć taniej.

Gdyby chciał Pan pozostać w takim modelu logistycznym, to należało by:

1) w opisie oferty zamieścić informację, że w związku z dostawą z "zewnętrznego magazynu", przekazuje Pan dane nabywcy "podmiotom trzecim" w wymiarze niezbędnym do zrealizowania wysyłki.

2) dogadać się z podmiotami od których Pan kupuje, by nie wkładały dowodów zakupu do przesyłki tylko wysyłały elektronicznie do Pana (i tak będą Panu potrzebne do rozliczenia podatku).

Prostszym rozwiązaniem może okazać się "przepakowywanie" towaru u siebie, choć z całą pewnością wydłuży to czas realizacji i może wygenerować dodatkowe koszty.

Życzę powodzenia. Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

Po prostu pisze w uwagach na zakup aby nie wkładać paragonu dotychczas to działało a tym razem nie... no właśnie ZUS odpada bo wyciągam jakieś 1300 ale odliczając koszty produktów i wysyłka to zostaje mi jakieś 700 zł dla mnie....

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Grands31 

No właśnie tak to zadziałało.

Kupujący zrozumiał, że dał się "oszwabić", jak to moja babcia mówiła. I postanowił się odegrać, a być może jeszcze coś na tym ugrać. Nie padły z jego strony "propozycje nie do odrzucenia" typu "daj stówkę" a "zapomnę o sprawie"?

Taki zawiedziony klient może smrodu narobić - donos do skarbówki to prosta i mile widziana rzecz.

Nawet jeśli nie z donosu, to i tak Pański handel nie umknie uwadze skarbówki, bo obrót rzędu 30-40 tysięcy rocznie przy dziesiątkach transakcji dotyczących sprzedaży towaru dopiero co kupionego to już REGULARNA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA. A Allegro co roku wysyła sprawozdanie do skarbówki z podaną ilością transakcji i wartością przychodu (DAC-7). Udawanie że nie ma tematu podatków to proszenie się o gigantyczne kłopoty.

Sugeruję przyjrzeć się przychodom od początku roku 2025. Jeśli w żadnym miesiącu nie przekroczył Pan limitu to postawiłbym na LEGALNĄ DZIAŁALNOŚĆ NIEREJESTROWANĄ z rozliczeniem podatku jednorazowo do końca kwietnia 2026.

To wymagałoby zaprowadzenia ewidencji przychodu od początku roku, oraz uzbierania dokumentów potwierdzających poniesienie kosztów zakupu towaru, wysyłek, prowizji Allegro itp.

Najważniejsze to pamiętać o limicie przychodu!

A jeśli prowadził Pan taką samą działalność w latach ubiegłych (szczególnie w 2023 i 2024) i złożył Pan deklaracje podatkowe za tamte lata z tytułu innych przychodów, a jednocześnie nie przekraczał Pan nigdy limitu dla działalności nierejestrowanej (były mniejsze) to rozważyłbym "zalegalizowanie wsteczne" swojej działalności przez zaprowadzenie odpowiedniej dokumentacji i złożenie korekt rocznych deklaracji podatkowych za lata 2023 i 2024, oraz uiszczenie zaległego podatku wraz z odsetkami, gdyż US za te lata dane już ma! A liczba kontrolowanych podmiotów lawinowo rośnie.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Grands31
#7 Wielbiciel

Nie właśnie tylko rozpoczął dyskusję i poprosił o to aby allegro zweryfikowało konto i oddano różnice w cenie ,dobrze pójdę jutro do księgowego i zobaczymy co doradzi...

oznacz moderatorów