Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobry wieczór, allegro zablokowało mi konto , ponieważ klient zgłosił reklamacje, że inne są dane na paragonie a inne na allegro sprzedającego i poprosił o weryfikację konta po czym zablokowali konto czy jest szansa żeby je jakoś odzyskać czy już nie ?
@Grands31 Kupujący miał prawo się zdenerwować. Dostał paragon, na kwotę nieadekwatną do zakupu i ma obawy, czy w razie gwarancji, lub reklamacji zostanie mu zwrócona kwota zakupu u Ciebie, a nie z paragonu. Działasz na pograniczu prawa, można to podciągnąć pod dropshipping, ale to ty jesteś odpowiedzialny za wszelkie niezgodności oraz reklamacje (nie gwarancje)
Więc co najlepiej pójść do księgowego? myślałam też nad poradą u adwokata
@Grands31 Po:
1. Otwórz własną działalność (jednoosobowa)
2. Znajdź biuro księgowe, które to ogarnie
A jak długo prowadzisz taką działalność ?
od tamtego roku w kwietniu pod koniec jakoś zaczęłam
Kiedyś przez kilka miesięcy prowadziłem podobny interes ,ale potdem założyłem działalność gospodarczą i to mnie uratowało . Urzędnik Urzędu Skarbowego dał się przekonać że nie miałem złych intencji ,po prostu sprawdzałem opłacalność . Zapłaciłem tylko średni podatek za każdy miesiąc. Tobie też radzę iść do księgowego to wszystko odkręci i doradzi co robić
a duży jest taki koszt ?
To zależy jakie masz przychody i jaka jest forma opodatkowania. Dobry księgowy oceni jaka forma będzie Tobie najlepsza. Przez rok płacisz niższe ubezpieczenia ,przez 3 miesiące nie płacisz prowizji do Allegro ,sprzedaż Tobie się zwiększy trzykrotnie bo klienci wolą zakupy u przedsiębiorców ,po za tym można bez ograniczeń poszerzać asortyment, no i najważniejsze robisz wszystko bezstresowo. Same zalety
No to by było spoko jeśli sprzedaż byłaby większa ,ponieważ chciałabym brać towar do siebie i zacząć w końcu zarabiać spoko hajs .w przyszłości może swój sklep internetowy otworzyć
Najlepiej mieć towar u siebie, nie musisz mieć tego jak w hurtowni. Po za tym prowadząc działalność gospodarczą masz dostęp do wielu hurtowni internetowych, towar masz taniej niż ten w detalu na Allegro.
No idę rano do księgowego także zobaczymy co doradzi:)
@Grands31 Przede wszystkim weź kalkulator, poczytaj o kosztach, podatkach, prowizjach na allegro itp. i zrób sobie biznesplan. Jeżeli będzie ci się w miarę wszystko spinało to do księgowego i ruszaj. Pamiętaj, że przy małej skali zje cię ZUS. Obliczaj tak, żeby mieć minimum na początek plus/minud 5k dochodu. Od tego odejmij koszty i coś dla Ciebie zostanie.
Dlatego jako sprzedawcy powinniśmy się wszyscy zebrać i zgłosić sprawę do UOKiK, UKE i do czego się da. Według ustawy DSA działania allegro nie są zgodne z prawem. Kto może niech zgłasza takie sprawy. Im nas więcej tym lepiej!