Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przesyłka została wysłana 26. 01.2024 r do dnia dzisiejszego nie dotarła do adresata . W eMonitoring istnieje jako przesyłka w trasie bez żadnych konkretów po za tym że opuściła urząd pocztowy nadawcy w dniu 26.01. Po odczekaniu ustawowych dwóch tygodni zgłosiłem zaginięcie przesyłki wraz z reklamacją na którą odpowiedź ma poczta 30 dni kalendarzowych , kupujący domaga się zwrotu pieniędzy .Czy mam obowiązek zwrócić te pieniądze teraz czy po zakończeniu reklamacji???
Zasadnicze pytanie. To była przesyłka polecona czy Allegro przesyłka polecona, bo to dwie różne usługi. Sprzedawałeś jako firma czy osoba prywatna.
W przypadku przesyłki poleconej, reklamację z tytułu utraty przesyłki lub niewykonania usługi można zgłaszać po upływie 14 dni od dnia nadania, a w przypadku Allegro przesyłki poleconej po upływie 30 dni.
Termin rozpatrzenia reklamacji wynosi 30 dni, ale liczonych od upływu terminu w jakim przesyłka powinna dotrzeć do adresata (o ile operator nie uzna przesyłki za zaginionej przed upływem tego terminu). Terminy te określa ustawa prawo pocztowe i rozporządzenie w sprawie reklamacji usługi pocztowej.
A i na reklamację klienta musisz odpowiedzieć w ciągu 14 dni, inaczej z automatu zostanie uznana w całości.
W rezultacie to w tej odpowiedzi jest wszystko to zawarłem wyżej ,czyli nic istotnego i dalej brak odpowiedzi na zadane pytanie. Dzięki za poświęcony czas.
@pecela allegro poleconą takze możne reklamowac po 14 dniach - opóźnienie w doręczeniu
@jurekbroda status przesyłki jest jak najbardziej normalny , tutaj nie ma pełnego trackingu. My w takich przypadkach natychmiast składamy reklamacje na poczcie a jednocześnie klienta zapewniemy że niezaleznie od wyniku tej reklamacji nie zostanie on bez pomocy i że albo otrzyma sój zakup albo zwrot wpłaty. Lecz jednoczesnie prosimy o chwile cierpliwości do momentu wyjasnienia sytuacjie na poczcie. Z doświadczenia wiem że przesyłki reklamowane sa wciagu 3-4 dni odnajdowane i doreczane. Klient zapewniony że nie poniesie straty z reguły może odczekać jeszcze kilka dni. Tak czy inaczej zgodnie zprzepisami prawa masz 14 dni na decyzje reklamacyjna a w tym czasie z reguły poczta odnajduje i dorecza przesyłki .
Nam sie jeszcze nia zdarzyło żeby sie allegro polacona nie znalazła. Po napisani reklamacji z reguły są dośc szybko doręczane
@jurekbroda Zapewne otrzymałeś reklamację od kupującego "nie otrzymałem towaru"- powinieneś ją rozpatrzeć w ciągu 14 dni od wpłynięcia reklamacji, co za tym idzie, powinieneś w ciągu 14 dni albo zwrócić pieniądze, albo wysłać ponownie towar. Kupującego nie powinny obchodzić problemy z paczką.