Dzień dobry, nie wiem czy miejsce na pytanie odpowiednie.
Co jest wymagane, aby zakupiony od hurtownii towar sprzedać na allegro?
Załóżmy, że chcę rozpocząć sprzedaż na Allegro, na początek jako działalność nierejestrowana oraz udało mi się zakupić hurtowo towar w niskiej cenie od hurtownii.
Jako to wygląda w świetle prawa dokładnie, mogę bez problemu wystawić ten produkt na Allegro bez żadnych zezwoleń czy zgód ze strony hurtownii? Nie będzie żadnych problemów, jeśli po prostu towar kupię i sprzedam nie kontaktując się z hurtownią?
Są wymagane jakieś zezwolenia, itd.?
@Bazylak-Store pytasz o sprzedaż w modelu dropshippingowym?
złapałem moderatora na nieuwadze 🙂
@_HolaOla_ przecież @Bazylak-Store pyta o coś innego
pyta o akcję typu casio i firmę zibi
@RED poczekajmy proszę najpierw na informacje od autora, co dokładnie miał na myśli.
@RED no w pewnym sensie chciałbym się również w tej sprawie doinformować ze względu na podobną wiadomość, a tak przy okazji pytania, czy istnieje możliwość, aby jakaś firma miała prawnie wyłączność sprzedaży konkretnego produktu na Allegro? Bo dostałem taką wiadomość a w dodatku mam usunąć wszelkie produkty i materiały tej firmy chociaż widnieją u kilku nielicznych sprzedawców.
Dlatego chciałem zapytać co tak w skrócie się wymaga jeśli po prostu kupię towar od hurtownii i będę chciał go sprzedać na Allegro.
Cześć @Bazylak-Store, w przypadku Twojego pierwszego pytania, zapoznaj się proszę z tym artykułem dotyczącym Marek Chronionych.
Jeśli chodzi o Dropshipping stworzyliśmy 2 artykuły, znajdziesz je tutaj oraz tutaj.
Niestety nie jestem w stanie pomóc, jeśli chodzi o umowy, które masz z hurtownią.
A co w sytuacji, gdy zakupiłem legalnie produkt bezpośrednio od producenta w promocyjnej cenie a następnie wystawiłem dany produkt na Allegro i przez brak wiedzy skorzystałem z materiałów dot. grafiki, ilustracji i opisów, do których prawa autorskie ma firma sprzedająca mi produkt po czym całość usunąłem ze względu na doinformowanie zanim osiągnąłem jakikolwiek zysk a następnie zapytałem produducenta, czy mogę ten produkt po prostu sprzedać to uzyskałem odpowiedź - ,,Na Allegro mamy wyłączność do sprzedaży tego produktu".
Ogranicza się w ten sposób sprzedaż na Allegro?
W takim wypadku - jakie odniesienie ma to do poniższych informacji:
Twierdzenia o wyłączności lub konieczności posiadania pozwolenia na sprzedaż oryginalnych produktów podlegają ograniczeniu wynikającemu z zasady wyczerpania prawa do znaku towarowego:
Zasada Wyczerpania Prawa: Zgodnie z art. 156 ustawy Prawo własności przemysłowej (implementującym prawo UE), prawo ochronne na znak towarowy wygasa (wyczerpuje się) w stosunku do towarów, które zostały wprowadzone do obrotu na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) przez uprawnionego lub za jego zgodą.
Skutek Prawny: W konsekwencji tej zasady, po pierwszym legalnym wprowadzeniu oryginalnego produktu na rynek, właściciel znaku traci prawo do zakazywania jego dalszej odsprzedaży przez podmioty trzecie (tzw. obrót na rynku wtórnym).
Użycie Informacyjne: Użycie zastrzeżonej nazwy w tytule i treści ofert jest prawnie dozwolone, pod warunkiem że służy wyłącznie celom informacyjnym, identyfikując markę i model oryginalnego produktu.
Należy wskazać, że ewentualna wyłączność dystrybucyjna na platformach handlowych stanowi kwestię umowną wiążącą jedynie strony tej umowy. Taka wyłączność nie może ograniczać praw do odsprzedaży oryginalnych towarów, legalnie nabytych na wolnym rynku.
Podsumowanie: Po wyeliminowaniu naruszeń praw autorskich, odsprzedaż oryginalnych towarów, w ramach dozwolonego użytku informacyjnego i z zastosowaniem zasady wyczerpania prawa, jest zgodna z obowiązującymi przepisami prawa.
Dodam, że marki produktu ani nazwy owego produktu nie ma również na waszej podesłanej mi liście allegro.
@_HolaOla_ Rozumiem, że złe miejsce na ten temat?
W Polsce nie potrzeba żadnych pozwoleń na sprzedaż, chyba że ustawa tego wymaga. Zezwolenie wystawia właściwy organ administracji samorządowej lub rządowej.
Sprzedaż niektórych produktów może wymagać rejestracji do VAT lub kasy fiskalnej (albo obu jednocześnie) już od pierwszej sprzedaży.
A jeżeli o wyłączność na sprzedaż, to dotyczy ona wyłącznie pierwszej sprzedaży na terenie UE. Po sprzedaży wyłączność danej firmy wygasa. A i chodzi tu ogólnie o pierwszą sprzedaż, a nie pierwszą sprzedaż detaliczną.
Więc bezpodstawieni firma mogła stwierdzić, że posiada wyłączność na Allegro?
Nie ma czegoś takiego jak wyłączność na Allegro. Wyłączność dotyczy wprowadzenia na rynek UE, więc jeżeli ten sprzedawca jest producentem lub dystrybutorem na terenie UE, to może mieć wyłączność. Ale wyłączność wygasa w chwili sprzedaży, czyli nie dotyczy to dalszej odsprzedaży (po zakupie towar jest twój i masz prawo swobodnie nim dysponować). Ważne tylko aby towar pochodził od tego sprzedawcy, bo on wprowadza go do sprzedaży (on nie kupuje w hurtowni, to hurtownia kupuje od niego, ale wtedy też prawo do decydowania o dystrybucji wygasa).
Nie, towar po zakupie będzie u mnie.
Zwykła sprzedaż ode mnie do konsumenta.