Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
sprzedaję przedmiot w grze gdzie osoba ode mnie odkupiła natomiast w finansach allegro mam tylko prowizję ale nie widzę zapłaty ze strony kupującego. Otrzymałem maila w którym jest informacja ze płatność "sfinalizowana" natomiast boję się że może być to oszust. Czy na allegro od razu pojawia się opłata ze strony kupującego?
Proszę o szybką pomoc!
Pozdrawiam!
@RaWo99 Od kogo otrzymałeś tego emaila?
h3ry3s157r@allegromail.pl
Dobra i wszystko jasne...
Czyli to jest oszustwo?
@RaWo99 Próba. To email od użytkownika. Odpisz że jak będziesz miał wpłatę na koncie w Allegro Finanse to wyślesz. Realnie jak będziesz widział pieniądze - a nie żadne potwierdzenia.
Mam pytanie co mogę teraz zrobić, ponieważ allegro pobrało mi prowizję.
Prawdopodobnie osoba już tej opłaty nie dokona bo do teraz twierdzi że wykonała przelew i czeka na przedmiot. Dodatkowo przed całą akcją skontaktowała się telefonicznie i twierdziła że czeka na przekazanie przedmiotu w grze.
Moje 2 jeszcze pytanko, czy w opłatach nadchodzących od razu po opłaceniu przez kupującego pojawia się wpłata?
@RaWo99 To najprawdopodobniej próba oszustwa. Allegro nie wysyła takich maili, jeżeli nie masz pieniędzy, niczego nie wysyłaj, nie daj się oszukać.
Mam pytanie co mogę teraz zrobić, ponieważ allegro pobrało mi prowizję.
Prawdopodobnie osoba już tej opłąty nie dokona bo do teraz twierdzi że wykonała przelew i czeka na przedmiot.
Moje 2 jeszcze pytanko, czy w opłatach nadchodzących od razu po opłaceniu przez kupującego pojawia się wpłata?
@RaWo99 tak, pojawia się niemal natychmiast.
Ten już Ci nie zapłaci, to jakiś oszust. O zwrot naliczonej opłaty poproś Allegro przez ten formularz; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1b69d4ac-dd8e-4631-b724-47d66829753d&subjectId=71d604cc-a...
Jeszcze tylko zapytam, dla pewności ta wpłata pojawia się od razu w zakładce "nadchodzące opłaty"
Na pewno pojawi się wraz z innymi tu; https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/
Jeżeli wystawiałeś to na zwykłym Allegro, o zwrot opłaty - prowizji wystąp tak; https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/oplaty-i-cenniki/jak-odzyskac-prowizje-od-sprzedazy-rabat...
@RaWo99 Mieszasz i mylisz wszystkie możliwe zakładki.
"Nadchodzące opłaty" są kompletnie od czego innego. Prowizję naliczoną przez allegro, o której pisałeś w pierwszym poście, to widać w zakładce "Rozliczenia z Allegro" (która nie ma nic wspólnego z wpłatami od kupujących znajdującymi się tutaj).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@RaWo99 W tej chwili płatność w Twojej ofercie jest rozpoczęta przez Kupującego, ale nie jest ukończona. Zgodnie z zasadami Kupujący powinien zapłacić za produkt w przeciągu 7 dni, więc w przypadku Twojej oferty Kupujący wciąż ma taką możliwość. Aktualny status wpłat możesz zawsze sprawdzić na dwa sposoby:
Nie wysyłaj produktu, dopóki nie będziesz pewien, że środki znajdują się na Twoim koncie w Allegro Finanse.
Okay, dziękuje bardzo za wyczerpująca informację.
Znaczy już teraz wiem że do wpłaty nie dojdzie. Próbowałem do dzwonić się na numer gdzie wcześniej kupujący do mnie dzwonił i próbował wyłudzić ode mnie przedmiot niestety w tym momencie ten numer jest już zablokowany.
Na wszelki wypadek wysłałem już przez formularz całą sprawę i mam nadzieje że allegro anuluje mi prowizję.
Pozdrawiam,
Rafał!
Witam. Właśnie przed chwilą miałem takie samo zdarzenie. Sprzedawałem przedmiot i po powrocie do domu widzę że ktoś 3 razy do mnie dzwonił na telefon i napisał SMS że zakupił przedmiot. Dostałem również 4 emaile od Allegro że ktoś zakupił przedmiot i jeden od osoby która go zakupiła że transakcja została sfinalizowana i że wszystko jest zapłacone. Zapaliła mi się lampka i postanowiłem wejść w Allegro i sprawdzić saldo konta. Oczywiście że było ujemne, a transakcja jest jako rozpoczęta. Polecam uważać. Na zapłatę radzę nie liczyć. Lepiej poprosić o zwrot środków. Pozdrawiam.
@RaWo99 @Dawid_554 Czy moglibyście przesłać mi zdjęcia lub zrzuty wiadomości mailowych, które otrzymaliście na spolecznosc@allegro.pl?
@_HolaOla_ Mogę przesłać zrzut, ale czy nam to jakoś pomoże?
@Dawid_554 Tak, zrzuty tych wiadomości będą mi bardzo pomocne w dalszych działaniach.
@_HolaOla_ a czy mógłbym skontaktować się z Panią poza Allegro Gadane? przez jakąś wiadomość prywatną itp? Czy Allegro Gadane w ogóle posiada pv?
@Dawid_554 Nie, ale prześlij mi proszę wiadomość na spolecznosc@allegro.pl. To najlepsza forma, ponieważ będziesz mógł przesłać mi te wiadomości mailowe bezpośrednio ze swojej skrzynki za pomocą opcji "przekaż dalej".