anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zastanawiam się, jak dokładnie wyliczany jest wynik jakości sprzedaży na Allegro

Hauswares
#7 Wielbiciel#

Jestem początkującym sprzedawcą, więc liczba zamówień jest wciąż stosunkowo niewielka. I nie każdy klient będzie recenzował, więc do tej pory mam tylko jedną recenzję.W części Zgodność z opisem tej recenzji klient dał mi pięć gwiazdek, a część obsługi klienta dała mi cztery gwiazdki ze względu na długi czas wysyłki, a klient również polecił produkt. Myślę więc, że to dobra recenzja.Ale Allegro odjęło 650 punktów od mojego wyniku jakości sprzedaży, co mnie zdezorientowało.Wcześniej miałem zamówienie, które zostało odjęte ponad 100 punktów, ponieważ nikt nie przychodził do pracy w czasie wakacji, więc wiedziałem, że trudno jest poprawić jakość sprzedaży.Chciałbym zapytać allegro: jeśli arbitralnie odejmować ocenę sprzedawcy na podstawie tylko jednej recenzji, jeśli tylko kilkudziesięciu, mogę to zaakceptować, ale odejmowanie 600 punktów jest równie niesprawiedliwe dla początkujących sprzedawców, a tym bardziej jest to recenzja zalecana, naprawdę nie rozumiem, jak Allegro oblicza ten wynik jakości sprzedaży. I dlaczego tak łatwo jest odjąć punkty, a bardzo trudno jest poprawić ten wynik.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Hauswares W naszej Pomocy znajdziesz informacje jak obliczane są wyniki dla każdego ocenianego w Jakości sprzedaży obszaru wraz z pomocnymi przykładami. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z tymi artykułami wszystko stanie się jasne.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Hauswares
#7 Wielbiciel#

To, co chcę wyrazić, to moje niezadowolenie, oczywiście dobra ocena, a mam tylko tę jedną ocenę, może klient nie dał pięciogwiazdkowej pochwały, ale to była taka ocena, która sprawiła, że moja ocena jakości sprzedaży nagle odjęła 650, więc teraz nie mogę uczestniczyć w żadnych działaniach. System oceny Allegro jest problematyczny.

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

problematyczny nie jest - jest nielogiczny i odrealniony 🙂

albo inaczej - być może wprowadzony specjalnie aby wprowadzić barierę wejścia - uwierz ,że sprzedawca co ma po 200-500 komentarzy w ms - już nie ma z tym problemu.

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

bo dla Allegro - coś co dla 99% społeczeństwa oznacza DOBRE - jest złe i Cie za to kara.

Jak jestes mały - nawet jak sie będziesz starał - to za jedną ocenę DOBRĄ ( 4gw. - juz nie wspominam niżej )  - jestes w d....

Pamiętaj ,że już mało kto wystawia oceny pozytywne  - ale jak ktoś ma zły dzień to bardzo bardzo chętnie wystawi Ci gorszą ocenę lub też - wystawi dobrą ( 4 gw. ) myśląc ,że ocena jest jak najbardziej dobra - bo paczkę dostał sprawnie - było co zamawiał - czyli : dobrze.

Czasem "niedociągnie" gwiazdek na smartfonie itd.

Tak czy siak - TY jestes zawsze w d....

oznacz moderatorów

Hauswares
#7 Wielbiciel#

Zgadza się, to wszystko. Tylko jeden ocena może zamienić wyniki, na które ciężko pracowaliśmy przez długi czas, w nicość

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

tak - jedna ocena - a to mówimy "tylko" o "gwiazdkach" - jako mały sprzedawca - "nie dogonisz" - jeśli Ci jedna osoba zaniży. Przerabiałem to raz w wakacje. Maiłem jakoś w trzech komentarzach obniżone po gwiazdce - czemu nie wiem - być może ktoś uznał ,że dobrze po prostu mu wysłałem towar - i nie "dogoniłem" wyniku przez kolejne 30 dni 🙂 

Wtedy mi się to odbiło znacznie na sprzedaży.

A należy wspomnieć o negatywnie - który także możesz dostać z "czapy"

Bo Klient czesto ocenia dopiero po 30 dniach - pomyli sprzedawców itd.

Potem czesto zero odzewu - generalnie ma to w czapie.

A Allegro odpisze o subiektywnej opinii - nawet jak wystawia to jakiś patol spod sklepu i nie dostał małpki w prezencie - a przecież o takiej marzył. 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#
oznacz moderatorów