anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zdjęcie dowodu osobistego

Client:39366922
#7 Wielbiciel

Witam. Czy każdy musiał wysyłać zdjęcia dowodu osobistego? Czy to bezpieczne? Czy nie jest to niezgodne z RODO?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:39366922 w konkretnych sytuacjach, możemy poprosić Cię o dodatkową weryfikację poprzez dokument tożsamości. Informacje o tym znajdziesz tutaj. Po zweryfikowaniu zgodności danych, usuwamy zdjęcie dokumentu z naszego systemu. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:39366922 jeszcze możesz mieć kontrolę żywotności 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niestety tak, chcesz sprzedawać to musisz wysłać. Obecnie jeszcze każą sobie selfi robić w ruchu. Podejrzewamy, że sprawdzają czy to nie truposz chce sprzedawać - stąd nazwa kontrola żywotności xD.

Generalnie nic nigdy nie jest na 100% bezpieczne, a już szczególnie przy takiej antyklienckiej polityce i ciągłym wymuszaniu dosłownie wszystkiego. Jednak wyjścia nie ma sprzedajesz- musisz wysłać lub nie sprzedajesz. Zresztą to nie tylko Allegro. Za niecały miesiac wychodzi mi ważnosć dowodu. Ol. też już nowy woła. Choć tam przynajmniej selfie nie wołają. 

Nawet na takich portalach jak FB potrafia wyskoczyć z wymaganiami selfie z dowodem przy twarzy. Nie dawno mojego męża tak załatwili. Wysłał, a oni "konto odblokujemy ale jeszcze przez 7 dni będzie Pan miał zablokowaną mozliwość pisania". Nie zrobił kompletnie nic złego. Po prostu udziela się w grupach szkła, ceramiki itp. Czasem tam kupuje i sprzedaje drobiazgi...

RODO to tylko piękne słówka i nie chroni niczego. Jakby takich weryfikacji nie można przeprowadzić za pomocą profili zaufanych... Nikt nie moze mieć pewności co z tymi fociami realnie się stanie. Taaa oficjalnie usuwają... Nieoficjalnie postawił ktoś nad tym pracownikiem jakiegoś policjanta pilnującego tego?

vonNogay
#17 Koryfeusz

Widziałem na śmietniku kartki ze skanami dowodu albo pod magazynem wynajmowanym przez firmę, która się wyprowadziła mnóstwo makulatury z peselami i numerami dowodów. Nigdy nie wiemy jak i czy ktoś zadba o nasze dane.

oznacz moderatorów