anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot na allegro lokalnie

MAMY ROZWIĄZANIE!
Foxfer_X
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry, klient kupił ode mnie przedmiot na allegro lokalnie i chce go zwrócić. Czy allegro lokalnie daje możliwość zwrotu? Klient mówi, że nie

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Foxfer_X na allegro lokalnie przy transakcji c2c nie obowiązuje ustawa konsumencka dotycząca zwrotów. Ale możesz wyrazić chęć przyjęcia z powrotem. Niech Ci odeśle.

oznacz moderatorów
Foxfer_X
#9 Pomysłodawca

Czy wtedy taki zwrot jeśli wyrażę chęć przyjęcia z powrotem odbywa się poprzez allegro lokalnie? Wysłanie przesyłki i zwrot pieniędzy 

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Foxfer_X Kupujący jest odpowiedzialny za koszty wysyłki zwrotu. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

...i Bóg stworzył kobietę

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Foxfer_X Nie, to jest bardziej skomplikowane, jak wyrazisz zgodę a nie musisz, odsyła na swój koszt, a Ty jak nie wypłaciłeś kasy z Allegro możesz zlecić zwrot kasy przez allegro to dostaniesz zwrot prowizji, inaczej musisz mieć potwierdzenia, odstąpienia żeby walczyć o prowizję 😞

podsumowując możesz być na tym w plecy 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Odbywa się poza allegro @Foxfer_X  na zwrot możesz ale nie musisz wyrażać zgody i najlepuej wyrazic ja w sposób cyt pueniadzę zwroce po odesłaniu towaru gdy po inspekcji tegoż będzie z nim wszystko w porządku

oznacz moderatorów
Foxfer_X
#9 Pomysłodawca

A jeśli prowadzę działalność nierejestrowaną nadal obowiązuje transakcja c2c i nie muszę wyrazić chęci przyjęcia zwrotu?

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Foxfer_X jeśli prowadzisz działalność to musisz przyjąć taki zwrot 🙂 rozliczyć go zgodnie z ustawą konsumencką 🙂

Powinieneś mieć informacje wymagane ustawą itp. na lokalnie musisz to wszystko opisać w ofercie, dane firmy, adres do reklamacji, adres do zwrotów i ile przysługuje 14 dni ( brak tego konsument może odstąpić bez terminowo )

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Foxfer_X
#9 Pomysłodawca

Tak dokładnie nie mam firmy. Ale prowadzę sprzedaż w ramach działalności nierejestrowane.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Foxfer_X działalność nierejestrowana = działalność, podlegasz pod ustawę konsumencką, Vat czy kasę fiskalną jak wymaga tego ustawa 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@kostas11  a jak w takim układzie mam rozumieć ten wpis na stronie GOV🤔

KOGIEL_T_1-1754650984127.png

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T 

Jakie są obowiązki w działalności nierejestrowej

Od momentu podjęcia działalności nierejestrowanej masz obowiązek:

• prowadzić uproszczoną ewidencję sprzedaży
  • rozliczać przychody z działalności nierejestrowanej (po odliczeniu kosztów) w zeznaniu rocznym PIT-36 według skali podatkowej
  • przestrzegać praw konsumentów
  • wystawiać faktury lub rachunki na żądanie kupującego
  • przestrzegać praw konsumenta, w tym prawa do odstąpienia w terminie 14 dni od umowy zawartej na odległość i realizować obowiązki związane z reklamacją, zwrotem czy naprawą.
  • Vat gdy sprzedajesz towary bądź usługi wymagające rejestracji do VAT już od pierwszej sprzedaży
  • Kasa fiskalna będzie ci jednak potrzebna w przypadku sprzedaży towarów lub usług objętych obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej.
________
Κώστας
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Foxfer_X Jeśli prowadzisz działalność i nie poinformujesz kupującego o przysługującym mu prawie do odstąpienia od umowy (najpóźniej w chwili zakupu) skutkować to będzie tym, że prawo do odstąpienia od umowy będzie przysługiwało kupującemu nie przez 14 dni a przez 1 rok. 

Tracisz także prawo do pomniejszenia zwracanej kwoty niezależnie od tego w jakim stanie jest zwracany towar.

oznacz moderatorów
Client:35386082
#16 Inspirator

A ty chcesz, żeby zwrócił? możesz nie chcieć. Jesteś prywatnym sprzedawcą i nie musisz przyjmować zwrotów.
Jeżeli się uprze i odeśle to nadal nie musisz, możesz nie przyjąć przesyłki.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Foxfer_X Jesteś prywatnym sprzedawcą, więc nie musisz przyjmować zwrotu. 

Decyzja należy do Ciebie. 😉 Możesz przyjąć zwrot. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz

@N_Nitka28 no nie wiem.. działalność nierejestrowana to forma sprzedaży zarobkowej a nie prywatnej i jak dla mnie to zwrot trzeba przyjąć.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@vonNogay Jak pisałam tę odpowiedź, nie wiedziałam jeszcze, że chodzi o działalność niezarejestrowaną. 

Jasno napisałam: Jesteś prywatnym sprzedawcą, więc nie musisz przyjmować zwrotu. 🙂 

W przypadku działalności niezarejestrowanej sprzedawca powinien przyjąć zwrot. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Foxfer_X
#9 Pomysłodawca

Dziękuję wszystkim za pomoc 

oznacz moderatorów