Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, klient kupił ode mnie przedmiot na allegro lokalnie i chce go zwrócić. Czy allegro lokalnie daje możliwość zwrotu? Klient mówi, że nie
@Foxfer_X na allegro lokalnie przy transakcji c2c nie obowiązuje ustawa konsumencka dotycząca zwrotów. Ale możesz wyrazić chęć przyjęcia z powrotem. Niech Ci odeśle.
Czy wtedy taki zwrot jeśli wyrażę chęć przyjęcia z powrotem odbywa się poprzez allegro lokalnie? Wysłanie przesyłki i zwrot pieniędzy
@Foxfer_X Kupujący jest odpowiedzialny za koszty wysyłki zwrotu.
...i Bóg stworzył kobietę
@Foxfer_X Nie, to jest bardziej skomplikowane, jak wyrazisz zgodę a nie musisz, odsyła na swój koszt, a Ty jak nie wypłaciłeś kasy z Allegro możesz zlecić zwrot kasy przez allegro to dostaniesz zwrot prowizji, inaczej musisz mieć potwierdzenia, odstąpienia żeby walczyć o prowizję 😞
podsumowując możesz być na tym w plecy 😞
Odbywa się poza allegro @Foxfer_X na zwrot możesz ale nie musisz wyrażać zgody i najlepuej wyrazic ja w sposób cyt pueniadzę zwroce po odesłaniu towaru gdy po inspekcji tegoż będzie z nim wszystko w porządku
A jeśli prowadzę działalność nierejestrowaną nadal obowiązuje transakcja c2c i nie muszę wyrazić chęci przyjęcia zwrotu?
@Foxfer_X jeśli prowadzisz działalność to musisz przyjąć taki zwrot 🙂 rozliczyć go zgodnie z ustawą konsumencką 🙂
Powinieneś mieć informacje wymagane ustawą itp. na lokalnie musisz to wszystko opisać w ofercie, dane firmy, adres do reklamacji, adres do zwrotów i ile przysługuje 14 dni ( brak tego konsument może odstąpić bez terminowo )
Tak dokładnie nie mam firmy. Ale prowadzę sprzedaż w ramach działalności nierejestrowane.
@Foxfer_X działalność nierejestrowana = działalność, podlegasz pod ustawę konsumencką, Vat czy kasę fiskalną jak wymaga tego ustawa 🙂
Od momentu podjęcia działalności nierejestrowanej masz obowiązek:
@Foxfer_X Jeśli prowadzisz działalność i nie poinformujesz kupującego o przysługującym mu prawie do odstąpienia od umowy (najpóźniej w chwili zakupu) skutkować to będzie tym, że prawo do odstąpienia od umowy będzie przysługiwało kupującemu nie przez 14 dni a przez 1 rok.
Tracisz także prawo do pomniejszenia zwracanej kwoty niezależnie od tego w jakim stanie jest zwracany towar.
A ty chcesz, żeby zwrócił? możesz nie chcieć. Jesteś prywatnym sprzedawcą i nie musisz przyjmować zwrotów.
Jeżeli się uprze i odeśle to nadal nie musisz, możesz nie przyjąć przesyłki.
@Foxfer_X Jesteś prywatnym sprzedawcą, więc nie musisz przyjmować zwrotu.
Decyzja należy do Ciebie. 😉 Możesz przyjąć zwrot.
@N_Nitka28 no nie wiem.. działalność nierejestrowana to forma sprzedaży zarobkowej a nie prywatnej i jak dla mnie to zwrot trzeba przyjąć.
@vonNogay Jak pisałam tę odpowiedź, nie wiedziałam jeszcze, że chodzi o działalność niezarejestrowaną.
Jasno napisałam: Jesteś prywatnym sprzedawcą, więc nie musisz przyjmować zwrotu. 🙂
W przypadku działalności niezarejestrowanej sprzedawca powinien przyjąć zwrot.
Dziękuję wszystkim za pomoc