Witam. Z mojej winy nie dopilnowałem dyskusji z kupującym. Domagał się zwrotu części kwoty. Allegro zwróciło mu jednak pełną kwotę jednocześnie kupujący zatrzymał sobie towar.
Sytuacja, w której kupujący otrzymał zwrot pieniędzy z programu ochrony kupujących (np. Allegro Protect/POK), a nie odesłał towaru, jest traktowana jako bezpodstawne wzbogacenie się kupującego. Sprzedawca ma prawo do odzyskania towaru lub pieniędzy.
I tu pytanie dlaczego kupujący otrzymał pełny zwrot pomimo ze reklamacja była na część kwoty i dlaczego otrzymał zwrot pomimo iż nie odesłał towaru. Allegro tym samym przyczyniło się do wzbogacenia kupującego.
Sprawa dotyczy aukcji
Gigabyte+i7 2600K+16GB ram+duże chłodzenie
(ce498b57-04ff-47c1-b36e-8bf050ee664f)
@Arek-A16, wiadomość mailową dotyczącą tego wniosku otrzymałeś od nas 24.02.2026 o 10:43. Możesz przesłać swoje zastrzeżenia, odpowiadając na tę wiadomość.
Odpisałem na tą wiadomość. Na ta chwilę poprosze kupujacego w dyskusji o wstrzymanie sie z odsylaniem towaru bo może nagle poczuje taką potrzebę.
Dołączam równie treść tutaj w razie mail zaginie:
W związku z naruszeniem prawa przez zespol Allegro wzywam do zwrotu niesłusznie naliczonej kwoty. Zgodnie z obowiązującym prawe (przypominam ze regulamin allegro jest podległy prawu) roszczenie kupującego na kwotę 40pln miało już moc prawną. Allegro jako negocjator zwracając pełną kwotę i obarczajac tym mnie złamało prawo. Część z opini Rzecznika Praw Konsumenta ktory juz zapoznal sie ze sprawą:
"Allegro może wypłacić kupującemu rekompensatę z własnego Programu Ochrony Kupujących (POK) i następnie żądać od sprzedającego zwrotu tych środków.
Sprzedający ma obowiązek zwrócić Allegro wypłaconą kwotę, jeśli reklamacja zostanie uznana lub jeśli Allegro wypłaci rekompensatę z własnej inicjatywy.
Jednak Allegro nie ma prawa jednostronnie ustalać i obciążać sprzedającego kwotą wyższą niż ta, która została uzgodniona lub wynika z zasad reklamacji, bez sądowego lub prawnego ustalenia tej kwoty."
Rządam zwrotu niesłusznie naliczonej kwoty czyli 109pln. Zgodnie z prawem kupującemu należała sie kwota roszczenia 40pln. Reklamowana była jedna z części zestawu i kupujący uczciwie ją wycenił. Mam juz wydrukowane przyznanie sie do błędu z allegro gadane i dyskusji co dołączę w razie koniecznosci do dokumentacjiw celu złożenia sprawy do UOKiKu.
Oczekuje naprawy błędu zespołu al
legro.
Odpowiedz na mojego maila
"Kupujący zgłosił problem z towarem a Pan nie wydał decyzji reklamacyjnej ani nie zaproponował rozwiązania. W takiej sytuacji wypłaciliśmy kupującemu zwrot pieniędzy za zakup, powinni Państwo uzgodnić miedzy sobą odesłanie towaru do Pana."
Zero ustosunkowania sie do złamania prawa, tego że się sami przyznali do błędu. Odpowied tak naprawdę o niczym. Lanie wody. Mam wrazenie ze pisze z ludzmi ograniczonymi intelektualnie. No ale cóż przynajmniej wiem co robic dalej.
@Arek-A16 Upominam Cię, abyś nie obrażał pracowników Allegro. Jest to niezgodne z regulaminem naszej społeczności.
To następnym razem **piiip**i z allegro konsultujcie się ze sprzedającym i kupującym nim sami podejmiecie nie zgodne z prawem decyzje. Proste.