Witam
Czy jeśli wyślę klientowi produkt cyfrowy po tym jak zgłosi on chęć zwrotu towaru to czy Allegro będzie bardziej przychylne mi czy jemu? Według prawa, prawo do zwrotu wygasa w momencie otrzymania produktu cyfrowego.
Jeżeli chodzi wygaśnięcie prawa do zwrotu w chwili otrzymanie produktu cyfrowego, to tu nie masz racji. Produkty cyfrowe zasadniczo są wykluczone ze zwrotów i nie ma tu znaczenia czy produkt został doręczony czy nie.
Oczywiście prawo do odstąpienia od umowy obowiązuje tylko w przypadku zakupu od firmy.
Ps. Pomimo braku możliwości zwrotu produktu cyfrowego, kupujący ma prawo do reklamacji.
W sumie to zapomniałem, że może być różnica pomiędzy zakupem od firmy a osoby prywatnej i w sumie sprzedałem to jako osoba prywatna. Co do reklamacji to one przysługują tylko jeśli produkt jest niezgodny z opisem. Chyba, że o czymś zapomniałem. Myślisz, że w takim wypadku Allegro będzie bardziej przychylne mi?
Jeżeli sprzedajesz jako osoba prywatna (wyjątkiem jest sprzedaż w ramach działalności nierejestrowanej lub o charakterze zawodowym/komercyjnym), to ewentualnie zwroty, to tylko twoja dobra wola.
Natomiast reklamacja przysługuje jak produkt jest niezgodny z opisem lub posiada wady ukryte. Jednakże prywatny sprzedawca ma prawo do skrócenia lub wykluczenia rękojmi za wady ukryte (nie dotyczy to jednak wad celowo zatajonych).
Dobra dziękuję mega za pomoc.