anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot prowizji

wesleybb
#8 Zapaleniec#

Sprzedałem przedmiot na Allegro, przedmiot został opłacony, paczka wysłana. Po kilku dniach kupujący poprosił, że chce zwrócić przedmiot a ja wyraziłem zgodę. Tu popełniłem błąd bo jako pierwsza czynność którą wykonałem to poprosiłem Allegro o zwrot prowizji (a nie dokonałem jeszcze zwrotu pieniędzy). Automatycznie wniosek został odrzucony, bo cytuję "Nie mamy informacji o odstąpieniu kupującego od umowy" oraz "Wpłata nie została zwrócona przez Allegro Finanse". 

Moim kolejnym krokiem zatem był zwrot poprzez Allegro wpłaty i ona się dokonała. Niestety dalej w systemie Allegro są w/w informacje np. o braku wpłaty. teraz nie mam przedmiotu a Allegro nadal obciąża mnie kosztami prowizji.

Czy coś mogę w tej sytuacji zrobić, żeby odzyskać prowizję?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:44052296
#21 Demiurg#

@wesleybb w jakiej formie kupujący odstąpił od zakupu?

Jak zwróciłeś pieniądze przez AF to teoretycznie prowizja automatyczne jest zwracana. Ile czasu minęło od zwrotu pieniędzy?

Zawsze możesz złożyć odwołanie do zwrotu prowizji i dołaczyć wiadomość od kupującego jak masz na piśmie.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@wesleybb przy zwrocie przez Allegro Finanse zwrot prowizji powinien zostać przyznany automatycznie. Jeżeli nie widzisz zwrotu napisz do nas przez formularz

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wesleybb
#8 Zapaleniec#

Ale niestety ja poprosiłem o zwrot prowizji zanim zwróciłem kupującemu kasę przez płatności Allegro. Z automatu dostałem odpowiedź, że wniosek został odrzucony, bo cytuję "Nie mamy informacji o odstąpieniu kupującego od umowy" oraz "Wpłata nie została zwrócona przez Allegro Finanse". Dopiero potem dokonałem zwrot

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@wesleybb sprawdziłam twoją transakcję i nie widzę w niej zwrotu środków przez Allegro Finanse. Czy na pewno poprawnie zwróciłeś środki? 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wesleybb
#8 Zapaleniec#

Witam,

proszę o to potwierdzenie zwrotu:

zwrot.jpg

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@wesleybb w takiej sytuacji przedstaw proszę te informacje w odwołaniu od tej decyzji. My tutaj na forum nie rozpatrujemy wniosków o zwrot prowizji, możesz to zrobić wyłącznie w zgłoszeniu przez formularz kontaktowy. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów