anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot towaru przez kupującego

MaxToysAndHome
#7 Wielbiciel#

Witam,
Proszę o poradę co mogę zrobić w opisanej poniżej sytuacji:
Kupująca zamowiła 2 produkty ( zabawka tor wyścigowy i mini piłkarzyki ) dnia 1.01.2025r
Paczka wyszła ode mnie 2.01.2025r a kupująca odebrała ją 6.01.2025r
Wczoraj 13.01.2025r dokonała zwrotu obydwu produktów w opisie podała "nie pasuje mi".
Dziś 14.01.2025 kurier dostarczył do mnie oddane produkty i tor wyścigowy jest w porządku - opakowanie zamknięte i wszystko w stanie idealnym, natomiast drugi produkt tj mini piłkarzyki były otwarte i brakuje dwóch piłeczek z zestawu. W tym momecie dalsza sprzedaż produktu jest niemożliwa, ponieważ bez piłeczek jest ona bezużyteczna...
Proszę o podpowiedź co mam zrobić w tej sytuacji, bo oddanie pieniędzy tej nierzetelnej kupującej jest żenujące. Nadmienię, że po raz pierwszy spotkałam się z czymś takim.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

LEW433
#21 Demiurg#

@MaxToysAndHome Przyjęcia zwrotu nie możesz odmówić przy zakupie konsumenckim, możesz za to pomniejszyć zwrot o tyle ile w danej chwili jest towar wart, Kontaktowałeś się z kupującym?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@MaxToysAndHome Skontaktuj się z klientką , może jest jakieś wyjaśnienie , samo otwarcie pudełka nic nie znaczy 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@MaxToysAndHome

Masz nowe konto i jeden komentarz więc taka dobra rada - zwróć całość i zapomnij o sprawie.

Jak dostaniesz negatywa to możesz się pożegnać ze sprzedażą na Allegro 😐

Ewentualnie jeśli lubisz ryzyko to możesz zastosować Art. 34.4 ustawy o prawach konsumenta.

Obliczasz ile towar utracił na wartości, odejmujesz to od ceny towaru i resztę zwracasz kupującemu - pamiętaj tylko żeby przedstawić kupującemu wyjaśnienia dlaczego zwracasz taką a nie inną kwotę.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@MaxToysAndHome   Wystarczy poprosić ją o uzupełnienie brakujących piłeczek, może się odnajdą.

Myślisz że dorosła osoba zabawiała się  piłkarzykami i zgubiła piłeczki?  Ona pewnie nawet nie wie że jakieś piłeczki tam były.  Tu raczej beztroskę  młodych  należy podejrzewać. Normalka.

Raczej oszczędzaj  słowa,  to  nie jest ani żenujące ani nierzetelne.

oznacz moderatorów