Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam taką sprawę jestem osobą prywatną sprzedałem telefon sprawny używany, zakup byl dokonany dokładnie 29 września 2022 , dzisiaj jest 9.11.2022 i pani która kupiła wtedy telefon otworzyła dyskusje że telefon dopiero włączyła, bo po zakupie trzymała go w szafce i nie miała czasu go sprawdzić i telefon o dziwo nie działa , co w takiej sytuacji mam zrobić proszę o pomoc ,czy muszę przyjąć zwrot używanego towaru po takim czasie?
@hotingrdk w tej sytuacji nie jest to zwrot, a reklamacja, którą musisz (nawet jako prywatny sprzedający) rozpatrzyć i uznać (wówczas możesz zaproponować naprawę, wymianę, zwrot wpłaty lub obniżenie ceny) lub odrzucić (wtedy konieczne będzie merytoryczne uargumentowanie decyzji).
@hotingrdk możesz poprosić kupującego o odesłanie telefonu i wtedy sprawdzisz czy faktycznie działa
No tak ale telefon był używany i 100% sprawny i mnielo około miesiąca od sprzedaży pani mogła go sama uszkodzić albo po prostu się zepsuł z używania
@hotingrdk Może najpierw zapytaj Panią co nie działa, jesli telefon potrzebuje baterii to czy jest świeża lub akumulatorek to czy naładowany?
Na forum są dziesiatki identycznych tematow.
Czytales czy poszedles na latwizne i walnąłeś ten temat?
Odpowiadajac na to pytanie: nie musisz przyjmowac zwrotu.
@Client:104371448 ale to jest reklamacja a nie zwrot
Dla mnie to jest dziwne to ja kupie od osoby prywatnej jakąś rzecz używana bez gwarancji i też dopiero po miesiącu sprawdzę i coś będzie nie działać i mogę ją odesłać??
A ja mam od 4 miesiacy wciaz zapakowana drukarke.
@domkar04: Pytanie autora wątku było konkretne (czy muszę przyjąć zwrot używanego towaru po takim czasie?). Moim skromnym zdaniem biorąc się za handel trzeba miec choc troche wiedzy.
Poproś o przesłanie w celu weryfikacji. Klientka odłożyła do szafy, teraz stwierdziła że niepotrzebny i zapewne szuka dziury w całym. Jak odeśle sprawny, czyli reklamacja niezasadna ja proponuję zwrot potrącając wszystkie koszty zawarcia transakcji.
A może wystarczy naładować baterię
A co ma do tego że minął m-c jak to jest reklamacja "telefon nie działa" poczytaj ma 1 rok na reklamację(należało wyłączyć rękojmie -zrobiłeś to?) Teraz działa bo minie czas na rozpatrzenie i reklamacja zostanie uznana.