anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot zakupu+ zwrot za przesyłkę

konskiezdrowie
#9 Pomysłodawca

Proszę mi to wyjaśnić: klientka kupiła towar z przesyłką list polecony za 7.99. Teraz zgłosiła zwrot. Dostałam od allegro informację "Proszę dokonać zwrotu zapłaconej ceny towaru wraz z kosztami dostawy". Przecież koszty za przesyłkę pobrano mi! Czy jeśli ja zwrócę klientce koszty wysyłki to Allegro mi też zwróci??? Czy ja mam dopłacać to nierozważnych zakupów klientów?? Nie rozumiem dlaczego mamy zwracać koszty wysyłki, które zostały poniesione!?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

TechartGSM
#15 Entuzjasta

Dlatego, że tak stanowi polskie prawo. Musisz zwrócić najniższy koszt dostawy dostępny w ofercie. 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@konskiezdrowie przy odstąpieniu od zakupu, należy zwrócić klientowi kwotę przedmiotu oraz koszt dostawy (może to być najniższy koszt wskazany w cenniku). 

Rozumiem, że masz na myśli zwrot prowizji? To w momencie gdy klientka zgłosiła zwrot przez formularz, a Ty zlecisz zwrot pieniędzy przez nasz system - to rabat transakcyjny (zwrot prowizji) powinien zostać automatycznie naliczony na Twoim koncie. Więcej o tym przeczytasz tutaj

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kubalok
#8 Zapaleniec

nie, nie chodziło mi o zwrot prowizji. Tylko o to, że mi pobrano koszty dostawy, a w momencie jak ja je zwrócę klientowi to mi nikt nie zwróci, tylko zostały naliczone. Czyli jestem "w plecy" koszty dostawy które zwracam klientowi, prawda? 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Rzadko staję po stronie Allegro ale to akurat nie ich wina. Ustawa mówi, że należy się zwrot za towar + najniższy dostępny w ofercie koszt wysyłki. Tego nie przeskoczysz. Kalkuluj koszty tak, by to było w cenie...

loto
#9 Pomysłodawca

@kubalok Nikt Ci nie zwróci, bo takie jest prawo. Musisz oddać kwotę za towar plus koszt najtańszej wysyłki, jaka była dostępna w ofercie. W tym przypadku zapewne całość, bo raczej tańszej formy wysyłki, niż polecony w ofercie nie było...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@konskiezdrowie @kubalok życie przedsiębiorcy 😄 powinieneś znać UK a jak nie znasz poczytaj 😄

Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w
terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru.

actp-sklep
#11 Animator

Klient odsyła Ci produkt na własny koszt, ale niestety koszty dostawy, które poniósł przy składaniu zamówienia musisz mu zwrócić (konkretnie koszt towaru+ koszt najtańszej dostępnej u Ciebie formy dostawy). Ale... jeśli kupujący zwraca część otrzymanych produktów to nie masz obowiązku zwracanie kosztów dostawy. Ta informacja być dostępna dla klientów przy dokonywaniu zakupu. Niestety zwroty są problematyczne dla sprzedających na allegro, ponieważ pokrywamy koszty dostawy w jedną stronę, koszty opakowań, których nie da się odzyskać, tracimy czas na wysyłkę oraz papierologię związaną z anulowaniem zamówień 😞

oznacz moderatorów