anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwroty z ograniczeniem

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Mam w sprzedaży kominy w moro z ograniczeniem  zwrotu po rozpakowaniu. Kupujący dokonał zwrotu, widać otwieranie było dokonane. A z ograniczeniem chodzi o higienę. Artykuł spakował pognieciony, woreczek zaklejony byle jak i pofałdowany. Dlatego stwierdziłem otwieranie, zapiera się że nie otwierał.  Żąda zwrotu po przez allegro, które może mu samo zwrócić, a nas obciążyć. Oskarża nas, że to ja otwieram sam i zaklejam, by nie zwrócić kasy zaznaczam ...drobna kwota. Przed zakończeniem Dyskusji dostaliśmy pierwszego negatywa po 15 latach. Chyba lepiej jest oszukiwać ludzi, przyjąć i odesłać ten komin następnemu kupującemu. Co myślicie ?

oznacz moderatorów
35 ODPOWIEDZI 35

fox_paws
#16 Inspirator#

@moras69-11 Co ma komin do higieny?

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@fox_paws jesteśmy na allegro, tutaj nawet koła przykręcone do samochodu zostały z nim trwale powiązane xD 

https://allegro.pl/oferta/245-40r19-275-35r19-19x9-et49-19x8-et20-felgi-kola-zimowe-mercedes-w213-am...
Pierwszy przykład z brzegu. 

oznacz moderatorów

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Założysz go po chorym ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@moras69-11 a telefon weźmiesz do ręki po chorym? 

oznacz moderatorów

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Między telefonem a maseczką jest chyba spora różnica ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@moras69-11 Jeżeli towar jest w zapieczętowanym opakowaniu to albo był otwierany albo nie jest ... jeżeli to był zwykły "zaklejany woreczek" to nie powinieneś ograniczać prawa do zwrotu. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@moras69-11 Myślimy, że komin nie powinien mieć ograniczonego prawa do zwrotu.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@komis-bell Komin to zwykły produkt odzieżowy, w dodatku ma mniejszą powierzchnię kontaktu z ciałem niż np. koszula, czy nawet spodnie.

A jak można sprawdzić, czy nie jest zbyt ciasny i nie "dusi" bez otwierania opakowania?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

masz rację - komin może być np: za ciasny

@fox_paws już widzę jak założysz taki produkt po kimś z łuszczycą, opryszczką, świerzbem czy wszami

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@RED Rozumiem, że w sklepie stacjonarnym dostajesz gwarancję, że nikt nie dotykał wcześniej ubrań, które wiszą na wieszakach?

oznacz moderatorów

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Mniejszą powierzchnię kontaktu z ciałem ? Oblega i obściskuje twarz, oddycha, kaszle się w to. Po za tym podaję wymiary w cm elastyczność max. Po za tym allegro umożliwia tą formę zabezpieczenia. Kupujący, kupując zgadza się ...daje zgodę na taką formę.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@moras69-11 Zakładasz komin po to, żeby kasłać? Każdy towar można wypróbować, ale nie używać. Zakładasz: pasuje - zostawiasz, nie pasuje - odsyłasz. 
W jaki sposób zweryfikujesz, że po rozpakowaniu nie został zapakowany w nowy, taki sam worek?

oznacz moderatorów

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Maseczki w aptece też podlegają przymiarce ? A jaką mam pewność, że kupujący nie ma Covida w domu lub innego cholerstwa ? A po za tym woreczek z klejem jest teraz dodatkowo zaszywany. Tu będzie widać otwieranie.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@moras69-11 Prowadzisz aptekę? Sprzedajesz maseczki? Maseczki są produktem jednorazowym.

Komin to nie bielizna, nie jest produktem higienicznym. Prosisz się o kłopoty.

Jaką gwarancją ma kupujący, że Ty nie masz covida lub innego cholerstwa? Przecież pakujesz ten towar.

oznacz moderatorów

moras69-11
#7 Wielbiciel#

Jakie kłopoty ? Porównałem tylko, to też jest na twarzy. Zagrożone czyimiś wirusami, smrodem z paszczy czy górnej szóstki ! Nie jest produktem higienicznym, ale może być skażony higienicznie. Produkt higieniczny, a zachowanie higieny to chyba jest różnica ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@moras69-11 ale nie jest sprzedawany w zapieczętowanym opakowaniu więc i tak nie masz prawa ograniczać zawrotu. 

Jeżeli apteka sprzedaje maseczki w takim opakowaniu również nie ma prawa ograniczać zwrotu. 

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@sl-aw-ek

Apteka to zły przykład. Zgodnie z prawem farmaceutycznym, wyrób medyczny wydany przez aptekę nie podlega zwrotowi (art 96 ust 7 ustawy Prawo farmaceutyczne). 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@pecela słuszna uwaga aczkolwiek wtedy jest inny powód ograniczenia zwrotu. 

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@moras69-11 Pakując towar do opakowania narażasz go na zagrożenie wirusami. Może być skażony higienicznie i następnie sprzedajesz to komuś, kto założy sobie na twarz?
Skąd mam wiedzieć, że nie masz na rękach covida lub innego cholerstwa?

oznacz moderatorów