anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwroty z ograniczeniem

moras69-11
#1 Nowicjusz#

Mam w sprzedaży kominy w moro z ograniczeniem  zwrotu po rozpakowaniu. Kupujący dokonał zwrotu, widać otwieranie było dokonane. A z ograniczeniem chodzi o higienę. Artykuł spakował pognieciony, woreczek zaklejony byle jak i pofałdowany. Dlatego stwierdziłem otwieranie, zapiera się że nie otwierał.  Żąda zwrotu po przez allegro, które może mu samo zwrócić, a nas obciążyć. Oskarża nas, że to ja otwieram sam i zaklejam, by nie zwrócić kasy zaznaczam ...drobna kwota. Przed zakończeniem Dyskusji dostaliśmy pierwszego negatywa po 15 latach. Chyba lepiej jest oszukiwać ludzi, przyjąć i odesłać ten komin następnemu kupującemu. Co myślicie ?

oznacz moderatorów
35 ODPOWIEDZI 35

moras69-11
#1 Nowicjusz#

To nie to samo poskładać go do woreczka, a założyć na twarz.

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@moras69-11 Uważasz, że na dłoniach jest mniej bakterii, wirusów i brudu, niż na twarzy?

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

to nie chodzi o twarz, tylko wydech na materiał bezpośrednio. Po za tym chodziło o warunki zakupu, które są obwarowane. I decyduje, czy się na nie zgadza przy zakupie. To po jakiego Allegro to umożliwia ? W covidzie na zlotach, sprzedawałem kominy i nie było mowy o przymiarce i zmianie koloru po tej czynności. I decydował, czy chce. Nikt nie chciał przymierzać na stoisku po jakiejś osobie. Bo możesz przywieść do domu zarazę i zapodać starszym. Wszyscy boją się raczej kaszlu, smarkania i plucia przy rozmowie...... w kolejce i przychodni lekarskiej. Ręce się myło po powrocie z Biedry i łapaniu w łapy wszystkiego. Jednak fafrochy z płuc wylatują zawsze. Tu chodzi raczej o czynnik mokry, kropelkowy z płuc i śliny na materiale.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@moras69-11 sam komin produktem higienicznym niejest bo to nie jednorazówka uprać możesz i zarazkow prawie nie będzie wg uokiku higieniczny produkt to taki którego nie możesz odesłać bo coe przewoźnik za konczynę powiesi np zużyty tampon ale jak już tak bardzo chcesz się bawić to kup zgrzewarke do folii i lampę uv. Komin do folii zamknać szczelnie zgrzać plus pod lampę na kilka minut i masz środek sterylny a na folie naklejka produkt sterylny higieniczny nie podlega zwrotom po otwarciu 

oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

To najlepsze, co przeczytałem z doradzania. Dzięki !

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@moras69-11 tylko 1 uwaga nie wiem jak uv działa na kolory bo w medycynie tak się sterylizuje białe rzeczy np bandaże, narzędzia pościel etc trzeba by się wgłębić w temat

oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

Moja córcia działa w paznokciach, muszę ją zapytać. Ma taką lampę, co się rękę z pazurami wsuwa. Pasowałoby nawet na ten komin, to jest to samo ?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Promieniowanie tak natężenie niekoniecznie ale można nawet 300vatową żarówkę kupić do pomieszczenia wlączasz 30minut potem masz 99% mikroorganizmów martwych bylebyś nie siedział w środku no i generuje dużo ciepła z Chin takie stroposkopy ściągali swego czasu

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Myślę że warto nagrywać pakowanie towaru wraz z wydaniem i przyjęcia zwrotów wraz z rozpakowaniem wtedy można takiemu skutecznie zarzucić oszustwo poparte twardymi dowodami

oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

No właśnie ktoś mi to ostatnio doradzał, założę monitoring na pakowaniu z pamięcią na kompie.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@fox_paws ma rację  - te produkty mogą podlegać zwrotom

ale zastosuj ustawę konsumencką - pomniejsz zwrot o koszt prania chemicznego i przywrócenia towaru do sprzedaży jako nowego

oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

Kwestia prania, prasowania i pakowania. A komin 21 zł. ? Jednak Allegro przyznało rację kupującemu i mi. Bo miałem zaznaczony ten element ograniczenia po otwarciu, a kupującemu z innych względów na które się powoływał. Stanąłem okoniem bardziej dlatego, że kupujący bezczelnie kłamał. Że nie otwierał, a wrócił pognieciony i w woreczku źle zaklejonym. Komin ma mniej więcej 25/25 cm, składamy go na cztery, jak do listu. To jest całkiem proste złożyć go z powrotem, jak kartkę i wsunąć do woreczka. Nie, trzeba byle jak. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

inspekcja handlowa czy uokik może mieć inne odmienne zdanie

@moras69-11 w myśl ustawy konsumenckiej konsument musi mieć świadomość, że odpowiada za sprawdzany produkt i każde obniżenie jego wartości

ty kiedyś mogłeś to napisać w swoim regulaminie - teraz nie możesz bo zabrania allegro - podobno uzgadnia to z uokik więc niech konsument nie suguruje, że nie został prawidłowo o tym fakcie powiadomiony

masz prawo pełne prawo oddać 1zł

oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

To jest bardzo ważna informacja !!!!!!!!!! Bardzo jestem wdzięczny, to ma sens !

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@moras69-11 a od kiedy Komin ma prawo do ograniczenia zwrotu ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

moras69-11
#1 Nowicjusz#

Γειά σου

Jak zaczął się Covid i maseczki i tak zostało.

oznacz moderatorów