anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chcę kupić telefon interesuje mnie reklamacja

Client:131092019
#7 Wielbiciel#

Proszę npisać  jak wyglada sprawa gwarancji w razie zepsucia się telefonu ? Do kogo się zwracam, do kogo piszę, jak z wysyłka- - długi i uciązliwy proces.   Czytałam proces reklamowania i to mnie zniechęciło.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:131092019 W każdej ofercie znajdziesz zasady reklamacji dodane przez sprzedającego. Jeśli będziesz mieć wątpliwości, możesz zadać pytanie bezpośrednio sprzedawcy, który oferuje dany produkt.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:131092019 

Gwarancja to  dobrowolne świadczenie, udzielane przez gwaranta (najczęściej jest nim producent lub importer). Zasady reklamacji gwarancyjnej określa sama gwarancja.

Zazwyczaj w razie usterki, należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem w celu ustalenia, czy konieczne jest wysłanie towaru do naprawy i uzgodnienia metody wysyłki (zazwyczaj serwis organizuje transport).

Poza gwarancją masz też ustawową odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy (dawniej rękojmia, obecnie niezgodność towaru z umową). Trwa ona dwa lata od daty zakupu i reklamację składa się do sprzedawcy. Jednakże obejmuje to tylko wady ukryte istniejące w chwili sprzedaży, a które tylko ujawniły się w ciągu dwóch lat od daty sprzedaży (jednakże w razie reklamacji domniema się, że produkt był wadliwy w chwili zakupu).

Składając reklamację, masz prawo wyboru czy korzystasz z gwarancji, czy niezgodności z umową.

To dotyczy zakupów od przedsiębiorcy.

oznacz moderatorów