anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czas dostawy

jacek1431
#7 Wielbiciel

Dzień dobry . Kolejny raz zamawiam  przedmioty za pośrednictwem portalu allegro . Przeważnie są to części samochodowe . Jeżeli zalezy mi na czasie szukam opcji z dostawą następnego dnia.  Coraz częściej nie zgadza sie termin dostawy jest wydłużony. Po kontakcie ze sprzedającym otrzymuje informację,  że to algorytm allegro wymyśla sobie czas dostawy i nie mozna sie tym sugerować.  Czy to prawda czy jest to spychologia sprzedawców.  W tym tygodniu mam juz 3 takie przypadki . Przez to mam wydłużony czas naprawy auta . Prosze o odpowiedz 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To prawda. Zamiast wyświetlać czas na podstawie deklaracji sprzedajacego wyświetlają na podstawie takiego czegoś jak "poprzednie przesyłki". Wychodzi z tego cyrk. Na przykład miałam sobie samego Inposta. Właczyłam smarta = włączenie Delivery. Wysyłki Allegro one Boxa i Allegro DPD ustawiłam do 9 rano, bo nie wiedziałam czego mogę się po kurierze spodziewać. W moim Allegro wyglądało to tak: 

Screenshot_15.png

Natomiast klientom jeszcze o 11:40 Allegro wyświetlało dostawę jutro. W ten sposób każdy mały sprzedawca ma błędne czasy, bo nigdy nie będzie się liczyć jego ustawienie. Później już nie sprawdzałam, bo nie chciałam się denerwować. Od samego początku Allegro trzyma się jakichś mitycznych sposobów wyliczeń tego zamiast po prostu trzymać sie deklaracji sprzedającego. W dodatku te wyliczenia są liczone z całego miesiąca. A przecież mogą się zdarzać losowe sprawy typu: dzieciak do lekarza, awaria auta,wyjazd po towar, kontrola Zus gdzie nagle trzeba czas wysyłki tego samego skrócić, by nie kłamać...

Duzi też mają z tym masę problemów. Choć niektóre trochę inne. I też bywa, że wyświetla inaczej, bo liczą z poprzedniego miesiąca. Albo któregoś dnia kurier był później i zabrał późniejsze paczki i system zaczął świrować.

Client:74250890
#13 Ambasador

Hej. Jak najbardziej to prawda. Jeżeli chcesz mieć wysyłkę tego samego dnia, to w przypadku aukcji z ustawioną opcją '' kup do''. Jeżeli tej opcji nie ma, to przechodzisz do zakładki dostawa na ofercie i na sam dół. Sprawdzasz, czy jest 24h. Jak tak, to sprzedawca może, ale nie musi wysłać paczki tego samego dnia. Może wysłać następnego i to również będzie poprawne. Jeżeli chcesz mieć pewność kiedy Ci to wyślę ( dzień zamówienia, czy następny dzień) , to najlepiej napisać i po prostu zapytać

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jacek1431 Tak to prawda, że czas dostawy jest obliczany na podstawie historycznych wysyłek sprzedawcy oraz jego deklaracji. Doprecyzuj jak mogę Ci pomóc?

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

jacek1431
#7 Wielbiciel

Nie uważa pani,  że nie jest to do końca fair patrząc na kupujących.  Ponieważ nie ma żadnej przejrzyste informacji że jest to tylko kalkulacja i sprzedający nie musi trzymać sie tych ram czasowych .

Ale już za to dosadnie jest przestawione , że przykładowo zamów do 14 dostawa następnego dnia . Wprowadzacie jako allegro tym klientów w błąd.  Może warto to zmienić, bo wina jak dla mnie jest zrzucana na sprzedawców.  Ponieważ byłem przekonany,  że to ich robota. Myślę,  że dużo z nich otrzymało niesłusznie wystawione negatywne opinie za opóźnienie w wysyłce. 

oznacz moderatorów

jacek1431
#7 Wielbiciel

Nie uważa pani, że nie jest to do końca fair patrząc na kupujących. Ponieważ nie ma żadnej przejrzyste informacji że jest to tylko kalkulacja i sprzedający nie musi trzymać sie tych ram czasowych .

Ale już za to dosadnie jest przestawione , że przykładowo zamów do 14 dostawa następnego dnia . Wprowadzacie jako allegro tym klientów w błąd. Może warto to zmienić, bo wina jak dla mnie jest zrzucana na sprzedawców. Ponieważ byłem przekonany, że to ich robota. Myślę, że dużo z nich otrzymało niesłusznie wystawione negatywne opinie za opóźnienie w wysyłce. 

oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

Hej. Jest przejrzysta informacja, ale nikt jej nie czyta. Przy przewidywanym czasie dostawy w ofercie jest taka informacja. 

oznacz moderatorów

jacek1431
#7 Wielbiciel

Może warto zachęcić sprzedających,  żeby wysyłali paczki w wyznaczonym czasie przez allegro np. Niższa prowizja za trzymanie się wyznaczony ram czasowych .

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jacek1431  czas pokazywany przez allegro np : "dostawa jutro " to czas przewidywany a nie gwarantowany. Nawet jeśli sprzedawca wyśle w wyznaczonym czasie to przewoźnicy i tak mają termin doręczenia 2-3 dni. 

90% rzeczywiście dociera nstepnego  dnia ale nikt nie da gwarancji że akurat Twój zakup będzie w tych 90% paczek doręczonych w dniu następnym.

Osobiście sugeruje nie robić zakupów na ostatnią chwile lecz do przewidywanego czasu dodać sobie ten 1 dzień dla spokojnosci.

Wiem że przy zakupie części to kłopotliwe ale takie niestety są realia

oznacz moderatorów