Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Takie dylematy z kosztami dostawy są obecne dla wielu z nas. Z jednej strony, chcemy wspierać uczciwe wynagradzanie pracowników dostaw, ale z drugiej strony, kuszą nas oszczędności.
W moim przypadku na Allegro, zastanawiam się nad opcją dostawy za 14,99 zł dzięki "Allegro Smart". Jednak warto zastanowić się, czy taki model biznesowy sprzyja sprawiedliwemu wynagradzaniu pracowników dostaw. Może warto wspierać firmy, które jasno komunikują swoje zasady dotyczące wynagradzania pracowników dostaw.
Jakie są Wasze spostrzeżenia i podejścia do tego tematu?
@Europtio Cześć. 🙂 Allegro Smart! to usługa Allegro. Każdy z Przewoźników otrzymuje zapłatę za wykonaną usługę zgodnie z indywidualnymi umowami. To nie jest tak, że kurier nie dostanie wynagrodzenia, bo paczka jest oznaczona Smartem.
Czy jest różnica przy naliczeniu stawki? Więcej przesyłek smart wydaje się zmniejszać pozycję negocjacyjną wyceny pracy...
Przepraszam ale ja kompletnie nic nie zrozumiałem. O co chodzi z kosztami dostawy za 14,99 dzięki Allegro Smart? Chyba dostawa Smart polega na "darmowej wysyłce", ewentualnie dopłata do przesyłki za pobraniem (koszt około 4-5 zł). Następnie piszesz o sprawiedliwym wynagrodzeniu pracowników dostaw, rozumiem że chodzi o kurierów. Pytanie, a co ma do tego SMART?
Możesz spróbować to wyjaśnić tak mniej zawiłym słownictwem 🙂
@serwis-texas a to nie jest stawka smart za miesiączną subskrypcję?
Prawda, nie ogarnąłem 🙂
Czy i Jak "smart" przekłada się na wycenę pracy dostawców... Jeśli kupując mogę choćby symbolicznie ją poprawić to "godzien robotnik zapłaty swojej".
@Europtio a co to ma do pracowników dostaw, przecież za darmowe dostawy, płacimy sprzedawcy, allegro i kupujący w towarze, tego nikt za darmo nie wozi, allegro płaci normalną stawkę przewoźnikowi, my się jako sprzedawcy dokładamy, mamy dopłaty do smarta, potem doliczamy do do towaru, w przyrodzie nie ma nic za darmo 😄
Straszne krętactwo, gdzie się podziała uczciwa prostota.
Ale to od dawna taki ten świat. Dużo większym zmartwieniem, wg mnie jest teraz ilość oszustw w internecie. Przewoźnicy mają się dobrze.
@Europtio na allegro prostota 😄
A o przewoźników się nie martw allegro przelało im w 2022 r. 1,77 mld zł za darmowe dostawy do czego dołożyli się kupujący ( kupując smart ) sprzedawcy dopłacając do przesyłek oraz ponownie kupujący bo dopłaty smart sprzedawcy wrzucili w towar 😄