anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może nie zwrócić mi pieniędzy za zwrócony towar?

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Witam nie odebrałem opłaconej przesyłki z powodu choroby. Myślałem , że nieodebranie przesyłki jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy gdyż nie występuje termin 14 dniu od odebrania towaru, gdyż fizycznie go nie odebrałem. Czy sprzedający może nie zwrócić mi pieniędzy za zwrócony towar? Co z opłatą za przesyłkę skoro u niego jest bezpłatna dostawa i zwrot nawet bez Smart ? 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

LEW433
#21 Demiurg#

A zakup od firmy? jak od firmy to masz 14dni na odstąpienie od umowy zakupu, albo opłać przesyłkę i sprzedajacy ją Ci wyśle powtórnie.

oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Już wspominałem termin 14 dni minął od zakupy i nie ma możliwości odstąpienia. Towar wrócił do sprzedawcy. Ja poprosiłem o zwrot pieniędzy. Mogę ponieść koszty wysyłki. Tylko chciał bym odzyskać pieniądze za opłacony i zwrócony towar. W paczce jest kilka rzeczy z których miałem wybrać co chce zostawić w takim przypadku musiał bym zostawić wszystko , a nie są mi potrzebne wszystkie wysłane ubrania. 

Znalazłem zapis : W przypadku przesyłki opłaconej z góry odpada oczywiście żądanie zapłaty ceny. W obu przypadkach konsument i przedsiębiorca na prawach konsumenta może odstąpić od uwmoy bezterminowo, ponieważ termin liczyłby się dopiero od faktycznego odebrania przesyłki. W przypadku odstąpienia można żądać kosztów przesyłki zwrotnej oraz przesyłki w pierwszą stronę w zakresie w jakim jej cena przewyższała cenę najtańszej przesyłki dostępnej w sklepie dla danego produktu.

oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Już wspominałem termin 14 dni minął od zakupy i nie ma możliwości odstąpienia. Towar wrócił do sprzedawcy. Ja poprosiłem o zwrot pieniędzy. Mogę ponieść koszty wysyłki. Tylko chciał bym odzyskać pieniądze za opłacony i zwrócony towar. W paczce jest kilka rzeczy z których miałem wybrać co chce zostawić w takim przypadku musiał bym zostawić wszystko , a nie są mi potrzebne wszystkie wysłane ubrania. 

Znalazłem zapis : W przypadku przesyłki opłaconej z góry odpada oczywiście żądanie zapłaty ceny. W obu przypadkach konsument i przedsiębiorca na prawach konsumenta może odstąpić od uwmoy bezterminowo, ponieważ termin liczyłby się dopiero od faktycznego odebrania przesyłki. W przypadku odstąpienia można żądać kosztów przesyłki zwrotnej oraz przesyłki w pierwszą stronę w zakresie w jakim jej cena przewyższała cenę najtańszej przesyłki dostępnej w sklepie dla danego produktu.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

najważniejsze zakup od firmy czy od prywatnego i czy na allegro czy na allegro lokalnie
bo do tego zależy czy podpadasz pod ustawę o ochronie konsumentów czy pod kc z zakupem

oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Zakup od firmy na Allegro 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@GRZESO1_2004 sprawa prosta sprzedający ma twoją przesyłkę lub zaraz do niego wróci ale to twoja przesyłka, więc jak wróci to albo opłacasz ponowną wysyłkę i kasę za zwrot bo nie podjąłeś paczki albo odstępujesz od umowy i opłacasz zwrot za nieodebranie paczki a sprzedawca tobie zwraca za towar plus najniższą wysyłkę z oferty chyba że kupione w smarcie to będzie 0pln. Musisz złożyć odstąpienie od umowy, ponieważ możesz mieć nieaktywny przycisk to należy wypisać druczek odstąpienia wypełnić zeskanować i wysłać sprzedawcy by miał podkładkę do allegro o zwrot prowizji od sprzedaży. Sprzedawca ma do 14 dni na zwrot środków. Wyjątkiem będzie jeśli zamówiłeś coś co nie podlega zwrotom to wtedy zostaje ci opłacić ponowną wysyłkę plus straty sprzedawcy za powrót paczki bo ci zacznie naliczać opłatę za magazynowanie bezumowne aż się na coś zdecydujesz

oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Nie mogłem odpowiedzieć nie wiem czemu i założyłem nowy wątek. 
Sprawa ma się tak , że paczka już wróciła i sprzedający naciska na opłacenie przesyłki i ponowne wysłanie. Czy mimo to mogę odstąpić od umowy ? Minął czas 14 dni. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Tak możesz chociaż zapłacisz za 2 paczki 14 dni biegnie od daty odbioru towaru masz tyle czasu na zapoznanie sie z nim i jak pisalem skoro masz nieaktywny guzik przy zakupie bo to systemowo allegro zadzialalo to musisz sie dohadac grzecznie ze sprzedawca w jaki sposob masz odstapic pewnie wystarczy pobrac formularz odstapienia z allegro lub jakis wzornik z netu i wyslac skan sprzedawcy 

oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Dodatkowo teraz zobaczyłem , że przesyłka była wysłana w dwóch paczkach i druga dotarła do punktu odbioru 15 stycznia. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jesli nawet sprzedawca by soe jak osiol uparl ze germin odstapienia mija po 14dniach od doreczenia i zaklinal ze nieudane doreczenie to tez doreczenie to skoro towar przyszedl partiami a 15 stycznia miales 2 czesc w punkcie odbioru to doliczajac 14dni plus 1 dzien bo termin liczy sie od dnia nastepnego po doreczeniu wychodzi ze 30stycznia mialbys ostatni dzien na odstapienie od umowy 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@GRZESO1_2004 Myślałem , że nieodebranie przesyłki jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy

Nie to jest nie wywiązanie się z umowy, odstąpić możesz zanim wyśle, zanim minie termin odbioru, lub do 14 dni od odebrania.

Na dziś Twój towar jest u sprzedawcy i powinieneś go odebrać opłacając koszty powrotu i ponownej wysyłki, wtedy jak otrzymasz możesz odstąpić i odesłać jak Ci nie potrzebny, jak nie odbierzesz to sprzedawca może naliczać za magazynowanie i to wszystko będzie zgodne z prawem !!!

Co z opłatą za przesyłkę skoro u niego jest bezpłatna dostawa i zwrot nawet bez Smart ?

Tak bezpłatny zwrot a nie nieodebranie !!!

Art. 535 § 1 Kodeksu cywilnego, obowiązkiem kupującego jest odebranie paczki.

Art. 471 Kodeksu cywilnego, dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania umowy.

Tak to wygląda prawnie a co zrobi sprzedawca i jak się dogadacie Wasza sprawa 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

GRZESO1_2004
#8 Zapaleniec#

Hej. Nie sadzę, że po ponownej wysyłce towaru będę miał możliwość odstąpienia od umowy. Według kupującego to już jest mój towar on go magazynuje. W takim przypadku jeśli bym opłacił przesyłki i go odebrał nie miał bym już szansy na zwrot. Jestem po rozmowie z Allegro i według nich dokładnie jak już wspominał kolega wyżej 14 dni na odstąpienie jest liczone od momentu dostarczenia ostatniej przesyłki. Przeanalizowaliśmy cały proces dostawy i naszego kontaktu. Okazało się , że druga przesyłka dotarła do punktu odbioru 13 stycznia. Czas na odstąpienia mija 27 styczna. Właśnie w tym dniu poinformowałem sprzedawcę, że rezygnuję z przesyłki. Czekamy na reakcję sprzedawcy. 

oznacz moderatorów