Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłam na firmę prostownik samochodowy za 179,45 zł z dostawą SMART. Zapłaciłam za niego w/w kwotę ale na fakturze mam jeszcze ujęte 5,62 zł jako koszt wysyłki (kwoty tej nie płaciłam). Jak wyjaśnić tę różnicę i do kogo się zgłosić z wyjaśnieniem? Po kontakcie ze sprzedającym dowiedziałam się, że on otrzymał taką sumę pieniędzy od Allegro, miał obowiązek tak to zaksięgować i umywa ręce od dalszych działań. Chciałabym prosić o pilną odpowiedź w miarę możliwości, bo fakturę mam z 27.02.2023, a Urząd Skarbowy nie zadaje pytań tylko rozlicza... Wiele razy kupowałam coś do firmy i pierwszy raz mam taki problem.
@ares_ Masz rację - szczególnie, że sprzedający dostaje tą kwotę na fakturze od allegro.
@Client:43448122 wracam z informacjami na ten temat.
W zależności od tego, jaki koszt wysyłki sprzedający przypisze do swojej oferty lub zaproponuje darmową dostawę, otrzymasz od niego fakturę bez kosztów wysyłki lub zawierającą takie koszty, które zostały pokryte w ramach kupionej przez Ciebie usługi Allegro Smart!
Ze względu na różne sposoby rozliczeń poszczególnych sprzedających, nie możemy jednoznacznie odpowiedzieć, w jaki sposób należy rozliczać daną fakturę.
Zawierane transakcje należy dokumentować zgodnie z ich faktycznym przebiegiem gospodarczym. Sprzedający powinni wykazać całkowitą sprzedaż jaką zrealizowali i za jaką otrzymali należne wynagrodzenie.
W praktyce gospodarczej często na fakturach zakupu znajdują się pozycje, których nie można odliczyć w rozliczeniach podatkowych. Wówczas kwoty te powinny być wydzielane i nieujmowane przez firmy w księgach podatkowych. W przypadku faktur związanych z zakupami realizowanymi w ramach Allegro Smart!, jak i innych przypadkach, należałoby jednak indywidualnie ocenić możliwość odliczenia tych pozycji lub skontaktować się z biurem rachunkowym czy doradcą podatkowym.
Czyli dobrze, że sprawę dodatkowo skonsultowałaś z Twoją księgową, natomiast faktycznie sprzedający mógł w taki sposób wystawić fakturę za zakup.
@la_nika Dzięki za wyjaśnienie