anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

InPost paczka uszkodzona w transporcie

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Zamówione 2 paczki od jednego sprzedawcy, obie wylądowały ostatecznie w jednej multiskrytce. Obie paczki były owinięte folią bąbelkową i czarnym streczem. Po rozpakowaniu jednej z nich widać zgnieciony róg gry planszowej aż pękł karton ale folia pozostała cała. Druga paczka jest cała. 

IMG_20231102_182009.jpg

Screenshot_2023-11-03-21-46-33-175_pl.allegro.jpg

w dyskusji od doradcy dostałem wiadomość że skoro otrzymałem przesyłkę i mi się ten fakt uszkodzenia nie podoba to mogę sobie sam zgłosić reklamacje do przewoźnika który ma 30dni na jej rozpatrzenie, tak sprawdziłem to. Przecież to kpina. Naruszane są moje prawa konsumenckie i jeszcze sugeruje cię mi państwo że to mój problem bo robiłem zakupy na państwa portalu a przewoźnik uszkodził towar za który zapłaciłem i teraz ja mam się użerać z ta procedura wbrew prawu konsumenckiemu które mówi co innego w takiej sytuacji.

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

LEW433
#21 Demiurg#

@Okon1989 Nieprawda, należy zgłosić do sprzedającego i to on niech składa reklamację, Ty dla potwierdzenia tego faktu mogłeś zgłosić przy paczkomacie zastrzeżenia do przesyłki i tyle.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@LEW433 a jak to prywatny sprzedawca ?

Jak byś przeczytał to byś wiedział że nie miał co zgłaszać w paczkomacie bo "Obie paczki były owinięte folią bąbelkową i czarnym streczem." nie było widać uszkodzeń z zewnątrz, a na to ma 7 dni 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jakbyś przeczytał to byś wiedział;. Naruszane są moje prawa konsumenckie  i nie pisał że prywatny. Odczep się za dużo słonej wody spłynęło ci.

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Screenshot_2023-11-03-22-27-06-805_pl.allegro-edit.jpg

 Pan nie wystawia faktury, ale tu ciekawe w rozmowie 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Okon1989 zdjęć nie widzimy, firma też może nie wystawiać faktur 🙂  ważne czy zakup od firmy ( oznaczone na allegro ) czy osoby prywatnej ?

Jak kupiłeś od osoby prywatnej to spisz https://inpost.pl/protokol potem złóż reklamację https://inpost.pl/reklamacja jak odrzucą za złe pakowanie wystąp z roszczeniem do sprzedawcy, bo przy takiej sprzedaży niebezpieczeństwo utraty lub uszkodzenia przechodzi na Ciebie w momencie nadania 😞 ale sprzedawca też musi dopełnić staranności w pakowaniu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

jak przekleisz treść to zobaczymy bo obrazek musi moderacja zatwierdzić za niską masz rangę. Kupiłeś o sprzedawcy osoby prywatnej? @Okon1989 czy firmy?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Okon1989 jak kupiłeś od firmy to masz 7 dni na spisanie https://inpost.pl/protokol i potem zgłoś się do sprzedawcy niech złoży reklamację 🙂

Jak kupiłeś od osoby prywatnej to tak jak wspomniał doradca musisz sam spisać protokół a potem reklamację zgłosić 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kostas11 zapomniałeś o 2 rzeczach:
1 papierek z zrzeczeniem się roszczeń od przewoźnika na rzecz sprzedawcy czyli nowość na allegro
2 jeśli to było wysłane smartem bez umowy własnej z inpost to sprzedawca nie ma tu nic do składania bo nadawcą jest allegro a odbiorcą kupujący a kto składa reklamację? jeden z tych dwóch

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@az1rael jak to firma to oni odpowiadają przed kupującym i to jak załatwi to sprzedawca już konsumenta nie obchodzi, o ile sporządzi protokół szkody 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@kostas11 tylko jak nadawcą jest allegro to firma reklamacji do przewoźnika nie złoży więc dąsy do allegro albo składaj kupujący sam, firma tylko roszczenie odrzuci pisząc że nie jest podmiotem do składania reklamacji za strony zresztą ktoś z forum albo pecela albo medalik regularnie jak ma taki przypadek to wysyła konsultanta allegro w dyskusji na drzewo i zawsze allegro składa potem reklamację jako nadawca

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Screenshot_2023-11-03-22-31-42-670_pl.allegro-edit.jpg

Pan nie wystawia faktury ale magazyn opróżnia. Ja tu nie rozumiem podejścia doradcy Allegro. Moje zakupy mój problem, chore pierwszy raz tak na allegro w dyskusji do sprawy ktoś podszedł.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Obrazka nie widzimy, daj link do oferty.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Obrazki są dla nas niewidoczne. Kupiłeś od osoby prywatnej czy od firmy?

Pokaż link do oferty. 

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Osoba prywatna, super, nie obowiązuje mnie prawo konsumenckie xD 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Okon1989 nic straconego zrób tak :

Jak kupiłeś od osoby prywatnej to spisz https://inpost.pl/protokol potem złóż reklamację https://inpost.pl/reklamacja jak odrzucą za złe pakowanie wystąp z roszczeniem do sprzedawcy, bo przy takiej sprzedaży niebezpieczeństwo utraty lub uszkodzenia przechodzi na Ciebie w momencie nadania, ale sprzedawca też musi dopełnić staranności w pakowaniu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Okon1989  To niestety wszystko po twojej stronie, Ty składasz reklamacje u przewoźnika.

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Dostawa Smart po prostu jak w screenie wyżej. Sytuacja dla mnie absurdalna.

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Generalnie to nie mogę mieć pewności że sprzedający ukrył to że gra jest uszkodzona i wysłał jako nową bo druga paczka jest jak najbardziej ok. Nic za brak ostrożności się płaci. Nie zorientowałem się że to osoba prywatna 😛

oznacz moderatorów

Okon1989
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję wszystkim za pomoc !  @az1rael @komis-bell  @kostas11 @LEW433 

oznacz moderatorów