Dzień dobry
mam do zwrotu przesyłkę z ramach smart, ale przesyłka ma 1 m długości i żaden punkt nie chce tego odebrać. Jak mogę odesłać tą paczkę?
@Ewelka_w255 konsultuję to i wrócę z informacją.
@Ewelka_w255 podaj proszę wszystkie wymiary paczki tj. długość x szerokość x wysokość oraz wagę przesyłki.
Są dwie paczki jedna ma 1 m szerokość maksymalnie 50 cm waga maks 5 kg druga Paczka jest mała
@Ewelka_w255 potrzebuje dokładną informację jeśli chodzi o wymiary, podaj proszę wszystkie dane tj. długość x szerokość x wysokość.
Dla drugiej przesyłki również jest problem z nadaniem zwrotu? Dotyczy ona tego samego zamówienia?
To jedno zamówienie więc jeden zwrot. Paczka nie była otwarta. Jest oryginalnie zapakowana przez sprzedającego.
jedna paczka wymiar 101x25x13,5 druga 30x21x14
a ja jestem bardzo zainteresowany - kto dopłaci za ew. zwrot ponadgabarytu ?
Bo przypominam ,że paczuszka w ramach smart to całe 10kg - realnej lub gabarytowej - w ramach Allegro smart - a każdy wymiar ponad - to haracz dla sprzedawcy ( tz. dopłaty )
Fajnie ,że zamaiwasz - paczka nawet nie otwarta jak sama stwierdzasz - i robisz zwrot. Potem dziwota ,że wszedzie jest taniej niż na tym portalu - skoro to jedna wielka - wypożyczalnia.
jedna paczka wymiar 101x25x13,5 druga 30x21x14
@Ewelka_w255 ok, dziękuję! Przesłałam te informacje w konsultacji. Przesyłki nie są ponadgabarytowe, więc wygenerujemy dla Ciebie przesyłki Poczty Polskiej. Wrócę do Ciebie jeszcze z potwierdzeniem.
Ponawiam zapytanie. Nadal nie mam odpowiedzi.
Praktycznie każdy przewoźnik ci przyjmie takie przesyłki, tylko tej większej nie nadasz w automacie paczkowym lub do automatu paczkowego. Także Żabce nie da się jej nadać. To jedyne ograniczenia.
A maksymalna długość paczki to 150 cm, a do 120 cm to zazwyczaj przesyłka standardowa (dokładny wymiar zależy od firmy kurierskiej, są drobne różnice).
Natomiast przesyłka ponad gabarytowa, to taka, której suma trzech wymiarów jest większa niż 250 cm (ale mniejsza niż 300 cm) lub najdłuższy bok ma więcej niż 120 cm. Tu uwaga odnoście DPD bo u nich jest u suma długości najdłuższego boku i obwodu liczonego poprzecznie do długości.
I teraz twoja przesyłka ma 101x25x13,5 co daje nam 140 cm. W przypadku metody dpd mamy 101 + (2x25 + 2x14) = 178 cm. W obu przypadkach mamy mniej niż 250 i żaden z wymiarów nie przekracza 120 cm, czyli jest to przesyłka standardowa.
@Ewelka_w255 bardzo Cię przepraszam za brak odpowiedzi. Wygenerowaliśmy dla Ciebie dwie etykiety Poczty Polskiej, znajdziesz je w szczegółach tego zwrotu.